Hoe kom ik van mijn schulden af?

Heb je schulden en wil je weten hoe je daar vanaf kunt komen? Hieronder geven we een aantal tips die je op weg kunnen helpen om die schulden aan te pakken.

Tip 1: Ontvang je het inkomen waar je recht op hebt?

Ga na of je de toeslagen ontvangt waar je recht op hebt. Zorgtoeslag bijvoorbeeld, of huurtoeslag en andere tegemoetkomingen van de Belastingdienst die op jouw situatie van toepassing kunnen zijn. Op wijzeringeldzaken.nl kun je bekijken waar jij recht op hebt.
Daarnaast bieden een aantal gemeenten in het werkgebied van Kwadraad de dienst Sociaal Raadslieden aan. Sociaal Raadslieden kunnen helpen om antwoord te geven op financiële vragen. Kijk hier bij de betreffende gemeente om te zien of de dienst Sociaal Raadslieden wordt aangeboden.

Tip 2: Breng inkomsten en uitgaven in kaart

Maak een overzicht van je inkomsten en de noodzakelijke uitgaven. Zo kun je zien met welk bedrag je moet rondkomen. Kom je er niet uit en krijg je toch schulden? Dan is het belangrijk om deze zo goed mogelijk in kaart te brengen. Op zelfjeschuldenregelen.nl vind je een stappenplan waarmee je in 6 stappen op zoek kunt naar een oplossing.

Tip 3: Wacht niet te lang

Neem contact op met je gemeente zodra je merkt dat je er zelf niet meer uitkomt. Elke gemeente biedt schuldhulpverlening aan. Een snelle doorverwijzing naar schuldhulpverlening kan voorkomen dat schuldeisers beslagleggen op je inkomen, inboedel of bankrekening.

Wat moet je doen wanneer je brieven ontvangt van schuldeisers en deurwaarders?

  • Biedt Kwadraad in jouw gemeente Sociaal Raadslieden aan? Neem dan contact op met hen via T 088 900 4000 of stel online je vraag.
  • Neem contact op met de schuldeisers voor een betalingsregeling. Hiermee voorkom je dat ze een incasso- of deurwaarderskantoor inhuren en je extra kosten moet betalen die bovenop je schuld komen. In een betalingsregeling krijgen kosten voor huur, gas, water en licht, en je zorgverzekeringspremie voorrang. Mocht er sprake zijn van beslag, controleer dan de beslagvrije voet. Sociaal Raadslieden kunnen hulp bieden bij het berekenen van de beslagvrije voet.
  • Maak een afspraak meen gemeentelijke kredietbank of neem contact op met je gemeente om te vragen waar je terecht kunt voor hulp bij schulden.

Hulp bij schulden

Heb je schulden en wil je ondersteuning bij het oplossen ervan? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.