Budgetteren

Wat is budgetteren?

Budgetteren is simpel gezegd het bijhouden van alle inkomsten en uitgaven.
Veel mensen geven geld uit zonder hier over na te denken. Met het bijhouden van inkomsten en uitgaven en het plannen van uitgaven kun je meer geld overhouden aan het einde van de maand.

Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat je weet hoeveel geld je uitgeeft aan bepaalde zaken. Hierbij kun je denken aan boodschappen, kleding etc.
Ook is het bijhouden van inkomsten belangrijk. Dit is de basis voor het uitgeven. Vaak weten mensen niet hoeveel geld ze uit verschillende bronnen als toeslagen, loon, subsidies etc. per maand ontvangen.

Belangrijk: het verschil tussen je vaste inkomsten en uitgaven is het bedrag dat je kunt besteden.

Voorbeeld:

Vaste inkomsten: € 1200
Uitgaven:    € 1100 -
------------------------
Besteding:    € 100

Overzicht over je inkomsten en uitgaven

Om overzicht over je inkomsten en uitgaven te krijgen is het belangrijk om deze op een rij te zetten. Je kunt hiervoor gebruikmaken van de maandbegroting die we daarvoor gemaakt hebben. Deze kun je hier downloaden. Het is een Excelbestand dat jij op je eigen computer kunt bewerken. Hierin noteer je de vaste inkomsten en uitgaven die je maandelijks hebt.

Hieronder lees je meer over dit soort uitgaven.

Soorten uitgaven

Hieronder beschrijven we verschillende vaste uitgaven.

Vaste uitgaven zijn bijvoorbeeld:

 • Huur/hypotheek
 • Elektriciteit/ gas/licht
 • Water
 • Verzekeringen
 • Telefoon
 • Internet

Opdracht: maak je persoonlijke maandbegroting

Hoeveel inkomen heb je? Hoeveel vaste lasten heb je? Hoeveel geld voor boodschappen en leuke dingen heb je over? Kun je besparen op lasten?

Voor deze opdracht kun je gebruik maken van dit Excel-bestand.

Waar ben je tegenaan gelopen met het maken van je maandbegroting? En wat is meegevallen?

Kasboek

In een kasboek kun je bijhouden wat je precies uitgeeft aan dagelijkse boodschappen zoals eten, persoonlijke verzorging, kleding, schoenen enzovoorts. Hiermee kun je inzicht krijgen waar je je geld aan uitgeeft.

Misschien valt je aan het einde van de maand wel op hoeveel geld je aan boodschappen uitgeeft. Zou je daar op kunnen besparen?

Of misschien heb je 500,- per maand om boodschappen van te doen. Dan kun je in het kasboek bijhouden hoeveel geld je nog hebt, na iedere keer boodschappen doen.

Een kasboek kun je in de winkel kopen. Om geld te besparen kun je ook dit Excelbestand downloaden. Zo heb je elke maand je eigen kasboek.

Opdracht: maak je persoonlijke kasboek

Hoe heb je dit gedaan? Waar ben je tegenaan gelopen? En wat is meegevallen?


← Ga terug naar deel 1: Een overzichtelijke administratie

→ Ga verder naar deel 3: Schulden