Financiële hulpverlening

Help… ik kom er niet meer uit

Komt deze gedachte je bekend voor? Je bent niet de enige!

In deel 3 ben je zelf aan de slag gegaan met je schulden. Je hebt vast gemerkt dat schulden nooit alleen komen. Er is een reden waardoor je in de schulden terecht bent gekomen.

Herken je één of meer van deze oorzaken bij jezelf?

 • Ik ben gescheiden. Hierdoor heb ik minder inkomsten.
 • Ik ben mijn baan kwijtgeraakt en het wachten op een uitkering duurt erg lang!
 • Ik kan niet omgaan met geld.
 • Mijn partner geeft te veel geld uit.
 • Ik heb een verslaving die veel geld kost.
 • Ik kan geen overzicht maken van mijn inkomsten en uitgaven.

Bedenk voor jezelf wat de reden is van je schulden. Stel jezelf de vraag: "Hoe komt het dat ik in de schulden ben gekomen?" Dit is erg belangrijk! Het is lastig iets te doen aan je schulden, als je niets aan de oorzaak van je schulden doet.

Belangrijk!

Zoals je misschien zelf merkt, komen financiële problemen niet alleen. Het kan zijn dat deze problemen talloze andere problemen veroorzaken: relatieproblemen, stress of opvoedingsproblemen. Probeer niet alleen je financiële problemen op te lossen, maar ook de andere problemen die hierbij komen kijken.

Wat doen deze schulden met je?

 • Ik heb slapeloze nachten.
 • Ik heb veel ruzie met mijn partner.
 • Ik reageer het af op de kinderen.
 • Ik heb heel veel stress.
 • Door mijn slechte gezondheid kan ik niet werken.
 • Ik raak in paniek als er post binnenkomt en durf de post niet open te maken.

Hieronder volgt een verhaal over Bianca. Zij is een vrouw met een berg aan schulden. Hoe gaat zij hiermee om?

Bianca (34) is een alleenstaande moeder met twee kinderen, twee leuke meiden van zes en acht jaar. Sinds vier jaar is ze gescheiden. Haar ex heeft haar niet alleen achtergelaten. Nee, met een berg aan schulden. Omdat ze in gemeenschap van goederen getrouwd waren, zijn ze beiden aansprakelijk voor de schulden. In het echtscheidingsconvenant hebben ze de boedel, waaronder de schulden verdeeld. Maar de ex van Bianca is met de noorderzon vertrokken en onvindbaar. Daarom komen de schuldeisers de hele vordering op haar verhalen.

Ze heeft er een baantje bijgenomen om de schulden te kunnen betalen, maar het was niet genoeg. Ze kwam er zelf niet meer uit en heeft een bureau schuldregeling in de arm genomen. Die heeft een afbetalingsregeling voorgesteld. Dit zag er veelbelovend uit, maar helaas gingen niet alle schuldeisers akkoord met het betalingsvoorstel. Daarom is de schuldregeling afgewezen! Ze vertellen haar, dat er een wettelijke regeling bestaat, waar ze misschien een beroep op kan doen. Hiervoor moet ze een verklaring bij de gemeente aanvragen.

Bianca weet niet zo goed wat ze moet doen. Maar de schuldeisers willen niet wachten, die zijn weer begonnen met brieven schrijven en te bellen. Houdt het dan nooit op? Moet ze dan weer helemaal opnieuw beginnen? Ze wil eindelijk eens een streep onder deze ellende kunnen zetten en meer aandacht aan haar kinderen kunnen geven. Ze besluit het erop te wagen en vraagt de verklaring bij de gemeente aan. Het kan immers nooit erger worden dan het nu al is. Bianca krijgt een folder mee over de Wsnp, die ze helemaal doorleest. Bewindvoerder, postblokkade, rechtbank, wat staat haar allemaal te wachten? En wat als ook dit niet doorgaat?

Ze heeft het gevoel geen grip meer te hebben op haar situatie. In afwachting van de beslissing, gaat ze al haar schuldeisers een brief sturen om haar situatie uit te leggen. Ze hoopt dat de schuldeisers de rente stop willen zetten, want anders wordt haar schuld alleen maar hoger.

Verder maakt ze een begroting om te weten hoeveel geld ze “over” heeft om boodschappen te doen. De vaste lasten laat ze automatisch van haar rekening afschrijven, dan hoeft ze zich daar in ieder geval niet druk over te maken. Ze wil er immers geen nieuwe schulden bij. Want bij nieuwe schulden, kan ze verdere hulp wel vergeten.

Bron: Zelf je schulden regelen

Wat kun jij doen?

Je hoeft je niet te schamen als je schulden hebt. Je bent niet de enige! Tussen 2008 en 2009 zijn de aanmeldingen bij de schuldhulpverlening met 20% gestegen.

In deel 3 heb je geleerd om een schuldenoverzicht te maken. Misschien ben je er daardoor achtergekomen dat je hulp nodig hebt bij je schulden. Wees daarom niet bang om hulp te vragen. Andere mensen kunnen je helpen, wanneer je er zelf niet meer uitkomt. Trek op tijd aan de bel om te voorkomen dat de schulden toenemen!

Naast hulp in de administratie en schulden, is het belangrijk om te kijken of er gemeente regelingen zijn waar jij recht op hebt. Denk aan bijvoorbeeld tegemoetkoming schoolkosten van kinderen. Het is ook belangrijk om bij de Belastingdienst te kijken of je recht hebt op huurtoeslag of zorgtoeslag. En als er in jouw gemeente een voedselbank is, kun je kijken of je die ondersteuning kunt aanvragen. Voedselbanken willen vaak wel dat je dan financiële hulp krijgt van een instantie.

Hulp zoeken

Wil je financiële hulp? Er zijn verschillende instanties. Soms kun je met hulp betalingsregelingen treffen of een voedselpakket aanvragen, van bijvoorbeeld een vrijwilliger of maatschappelijk werk. Hieronder vind je meer informatie over vormen van financiële dienstverlening.

Soms zijn de schulden te hoog, of willen schuldeisers dat je per maand veel afbetaald. Als je het niet kunt betalen, kun je naar de schuldhulpverlening. Als je hebt besloten om naar de schuldhulpverlening te gaan, kun je in deel 5 meer informatie daarover vinden.

Formulierenbrigade

In verschillende gemeentes wordt er hulp geboden bij het invullen en begrijpen van brieven en formulieren. Je kunt hiervoor bij je eigen gemeente terecht voor informatie.

Voorkoming huisuitzetting

Het kan zijn dat je brieven van de woningbouwvereniging hebt gekregen waarin er gedreigd wordt de woning te ontruimen vanwege je betalingsachterstand. In sommige gemeenten wordt er hulp geboden bij het voorkomen van een huisuitzetting. Bel de gemeente of het sociaal wijkteam/maatschappelijk werk.

Maatschappelijk werk

Maatschappelijk werk kan je helpen om overzicht te maken en samen bespreken welke hulp jij nodig hebt. Ook kunnen ze met jou meekijken of er gemeentelijke regelingen zijn waar je recht op hebt, of toeslagen van de Belastingdienst, of een voedselpakket. In sommige gemeenten zit het maatschappelijk werk in een sociaal team of wijkteam. Weet je niet hoe je ze kunt bereiken? Je kunt altijd de gemeente bellen of op deze pagina kijken.

Inkomensbeheer

Heb je moeite met het beheren van je financiële situatie? Het lukt je niet of moeilijk om je inkomsten en uitgaven onder controle te krijgen. Dan zou inkomensbeheer helpend voor je kunnen zijn. Er zijn meerdere instanties die je hierbij van dienst kunnen zijn. Om een goede inkomensbeheerder te kunnen vinden, kun je het beste contact opnemen met de schuldhulpverlener in je eigen gemeente. Zij kunnen je juist verwijzen naar een geschikte inkomensbeheerder.

Beschermingsbewindvoering

Wanneer er sprake is van een ernstigere oorzaak waardoor je jouw inkomen en uitgaven structureel niet kunt beheren, is beschermingsbewindvoering een mogelijkheid. Beschermingsbewind is vooral bedoeld om je te beschermen. Dit zorgt ervoor dat anderen geen misbruik van je situatie kunnen maken. Beschermingsbewind wordt ook wel bewind of onderbewindstelling genoemd. Een bewindvoerder beheert je inkomsten en zorgt er onder andere voor dat je vaste lasten op tijd worden betaald. Ook zorgt een bewindvoerder ervoor dat de kans op (nieuwe) schulden kleiner wordt. Kortom, een bewindvoerder regelt al je financiële zaken voor je. Kijk hier voor meer informatie.

Schuldhulpmaatje

Wanneer je behoefte hebt aan hulp van een vrijwilliger, kun je eens kijken op de volgende site: 
www.schuld­hulp­maat­je.nl

"Goed opgeleide vrijwilligers ondersteunen in samenwerking met de professionele hulpverlening iemand met financiële problemen. Vrijwilligers moedigen aan en geven praktische ondersteuning. Tevens helpen zij om het probleem structureel op te lossen, zodat het probleem zich in de toekomst niet herhaalt. Dat kan door iemand te leren een nieuwe kijk te ontwikkelen op zijn financiën en de manier waarop hij daarmee omgaat. Leren de administratie op orde te houden en uitgaven verantwoord te plannen horen er ook bij."

Uitdemin.nl, Humanitas

www.uitdemin.nl is een jongerensite voor hulp bij geldproblemen en schulden. Via deze site kun je anoniem chatten met vrijwilligers van Humanitas. Zij helpen jongeren die problemen hebben met geld. Ze beantwoorden je vragen en kijken samen met jou wat je verder zou kunnen doen in jouw situatie.

Als je hebt besloten om naar de schuldhulpverlening te gaan, kun je in deel 5 meer informatie hierover teruglezen.


← Ga terug naar deel 3: Schulden

→ Ga verder naar deel 5: Schuldhulpverlening