Schulden

Wat te doen bij schulden?

Schulden maken is makkelijker dan er vanaf komen. Het kan zijn dat je je hiervoor schaamt. Toch is het belangrijk dat je er iets aan doet. Om hiermee te beginnen is het nodig om een schuldenoverzicht te maken. Hieronder kun je lezen hoe dat moet. Daarnaast staan er in dit hoofdstuk voorbeeldbrieven naar schuldeisers. Deze kun je nodig hebben, wanneer je bijvoorbeeld een betalingsregeling wilt treffen.

Schuldenoverzicht

Als je de voorgaande delen hebt gedaan, is je post netjes geordend. Dit betekent dat de brieven van de schuldeisers netjes bij elkaar liggen.

Bij het ordenen van schulden is het belangrijk dat je goed kijkt wie de schuldeiser is en welk dossiernummer wordt gebruikt: dezelfde schuldeiser hoeft niet dezelfde schuld te zijn! Anders gezegd: je kunt meerdere schulden bij dezelfde schuldeiser hebben.
De stap die je dan neemt, is het maken van een schuldenoverzicht. Zo heb je een duidelijk overzicht van je schulden en aflossingsbedragen.

We hebben een Excelformulier voor je gemaakt om dit overzicht zelf in te vullen. In het eerste kolom vul je de naam van de schuldeiser in. Daarnaast vul je de hoogte van de schuld in en geef je aan wat je maandelijks betaalt aan de schuldeiser. Het formulier kun je hier downloaden.

Tip: Print de lijst uit en leg hem bij je overige administratie. Je kunt de lijst elke maand uitprinten omdat de hoogte van de schuld verandert na elke aflossing. 

Behalve de post, is het ook belangrijk dat je bij het Bureau Krediet Registratie (BKR) aanvraagt of, en zo ja welke schulden daar geregistreerd staan. Dit kan via je bank. Kijk ook even bij de meestgestelde vragen op de site van het BKR hoe dat in z’n werk gaat.

Berekenen wat je kunt afbetalen

In het vorige hoofdstuk heb je de maandbegroting ingevuld. Hoeveel geld heb je over om je schulden af te betalen? Kun je ergens op besparen, op een abonnement of zuiniger boodschappen doen? Je kunt berekenen wat je kunt afbetalen. Dit 'aflosplan' kan je daarbij helpen.

Brief aan de schuldeiser

Hieronder volgt een link naar de site waarop je verschillende voorbeeldbrieven kunt vinden voor brieven aan schuldeisers. Hier staan ook brieven bij de je kunt gebruiken wanneer je bijvoorbeeld wilt weten hoe hoog je schuld is.

Klik hier voor de voorbeeldbrieven.

Enkele tips:

  • Maak een lijstje van de schuldeisers aan wie je een brief stuurt.
  • Schrijf op wanneer deze is verzonden.
  • Bewaar een kopie voor jezelf.
  • Adressen van schuldeisers staan op brieven die je hebt ontvangen. Deze adressen kun je eventueel ook op het internet vinden via Google. Zoek dan bijvoorbeeld op naam van het incassobureau.

← Ga terug naar deel 2: Budgetteren

→ Ga verder naar deel 4: Financiële hulpverlening