Schuldhulpverlening

Heb je schulden, én je hebt maandelijks niet meer voldoende geld om betalingsregelingen na te komen? Dan kun je contact opnemen met de schuldhulpverlening. Er zijn in Nederland vijftig Gemeentelijke Kredietbanken, sociale diensten en particuliere organisaties die hulp bieden. In dit hoofdstuk vind je een overzicht met instanties voor schuldhulpverlening bij jou in de buurt.

Belangrijk: zorg er in elk geval voor dat je je aanmeldt bij een geregistreerde schuldhulpverleningsinstelling. Dit betekent dat ze bekend is bij de NVVK (Nederlandse Vereniging van Volkskrediet).

Waarom?

Je hebt schulden. Deze zorgen voor problemen. Je loopt bijvoorbeeld achter met betaling van de huur of hypotheek. Doe je niks, dan komen jij en je gezin misschien op straat te staan. Om dat te voorkomen is het nodig dat je hulp zoekt.

Wanneer?

Als je één van deze punten herkent:

  • Ik kan rekeningen niet op tijd betalen.
  • Ik kan maandelijkse aflossingen niet altijd betalen.
  • Ik krijg regelmatig aanmaningen en betalingsherinneringen.
  • Ik krijg brieven van incassobureaus, deurwaarders, advocaten, kantongerecht of de rechtbank.
  • Kort nadat mijn salaris is gestort, heb ik geen geld meer om de rest van de maand door te komen.

Wat is het?

Schuldhulpverlening is een dienst van de (lokale) overheid. Als jij meer schulden hebt dan je kunt afbetalen, kun je vaak een speciaal traject in: schuldsanering.

Er zijn verschillende trajecten en mogelijkheden. Soms moet je onder bewindvoering, of soms is budgetbeheer voldoende, soms spreekt de rechter een extra eis uit. De schuldhulpverlener zal met jou kijken wat er mogelijk is.

Als je altijd je afspraken nakomt, duurt een traject ongeveer drie tot vijf jaar. De schuldhulpverleners kijken welk bedrag jij nodig hebt om van te kunnen leven, je “leefgeld”. Al het geld daarboven wordt verdeeld onder de schuldeisers. Soms kun je in 3 jaar alle schulden afbetalen, soms betaal je in 3 jaar maar een gedeelte van de schuld af.

Je leefgeld is een bedrag per week of per maand. Soms kun je als aanvulling een voedselpakket krijgen, of kun je naar
de kledingbank. Als je leefgeld laag is kan het erg zwaar zijn en moet je heel goed opletten wat je uitgeeft, maar het is ook de enige manier om van je schulden af te komen.

Voor meer informatie over het traject van schuldhulpverlening kun je terecht op deze websites:

Wat kost het?

De gemeente betaalt het traject. Er zijn voor jou in principe geen kosten. Let op: als je je aanmeldt bij een particuliere organisatie voor (ex)ondernemers, zijn er wel kosten aan verbonden!

De spelregels

Schuldhulpverlening is mogelijk als je:

  1. Zoveel schulden hebt dat je er zelf niet uit komt
  2. Ouder bent dan 18 jaar
  3. In je gemeente staat ingeschreven als inwoner
  4. Een inkomen hebt
  5. De medewerking hebt van je schuldeisers

Waar regel je dat?

Neem contact op met schuldhulpverlening bij je in de buurt. Wanneer je op gesprek gaat, bereid je je goed voor. Je kunt thuis al een aanvraagformulier invullen. Dit formulier vind je meestal bij de afdeling Werk en Inkomen van je gemeente.


← Ga terug naar deel 4: Financiële hulpverlening