Luister ‘s

Opvoeden is ontzettend moeilijk. Er wordt van jou als opvoeder verwacht dat je het kunt, maar het kan helemaal geen kwaad om daar wat hulp bij te krijgen. Veel mensen hebben daar behoefte aan. In deze cursus helpen we je daarbij.

De titel van deze cursus kun je op twee manieren lezen: alsof je een ouder bent, maar ook alsof je een kind bent. Ouders willen graag dat hun kinderen naar hen luisteren, en kinderen willen ook heel graag dat ouders naar hen luisteren. In deze cursus leer je hoe je op een andere manier naar je kind kunt kijken en luisteren, zodat je je opvoeding beter op je kind kunt afstemmen.

Inhoud

Deel 1 en 2 gaan over observeren, deel 3 gaat over het toepassen. Dit betekent dat je in deel 1 en 2 goed gaat kijken en luisteren naar je kind, zonder dat je meteen tot actie overgaat. Je laat bezinken wat je ziet en hoort.

Het doel is een beter contact met je kind waardoor je kind ook beter naar jou kan luisteren.

Als je een goed contact met je kind hebt helpt dat als je te maken krijgt met moeilijke situaties zoals luisteren, pesten, scheiden, overlijden. Maar het helpt ook in het gewone dagelijkse leven: het contact wordt leuker, makkelijker en gezelliger.

In deze cursus wordt gewerkt vanuit de ‘systeembenadering’. Dat betekent dat we niet naar alleen jouw kind, of alleen jouzelf kijken, maar dat we jullie als ene zogenaamd ‘systeem’ zien. In een systeem reageren mensen op elkaar, en die interactie gaan we proberen te veranderen.

Daarbij gaan we er van uit dat wie het kind is en zijn gedrag klopt. Daarbij gaan we er vanuit dat het kind gewoon zichzelf is en reageert op jou!

Genen en familie

Het kind wordt geboren met de genen van zijn familie. Dat zie je niet alleen aan de buitenkant, maar ook aan bijvoorbeeld het karakter. Als hij of zij ervaart hoe zijn ouders op elkaar reageren zal hij of zij dat gaan nadoen. Als hij merkt dat hij in sommige dingen goed is, het zit immers in zijn genen, zal hij vaker toepassen wat hij goed kan.

In de cursus zullen we doorgaans "hij" gebruiken, maar we bedoelen dan natuurlijk "hij of zij"! 

Als cursist bepaal jij zelf op welke lagen je de familiegeschiedenis induikt. Je kunt natuurlijk wel proberen wat verder te kijken: de reacties van je kind kunnen je helpen je eigen geschiedenis beter te begrijpen. In jouw kind zie je een stuk van jezelf en je geschiedenis terug, maar zeker ook in hoe jij op je kind reageert. Jouw geschiedenis, wat jij hebt meegemaakt en geleerd, bepalen ook mee hoe jij met je kind omgaat en hoe jullie contact is.

Je zult zien dat het klopt dat je nu vragen hebt over het gedrag van je kind.
Voorbeelden van dat soort vragen zijn:

  • Waarom doet je zoon niet gewoon wat je zegt?
  • Hoe komt het dat je dochter het overlijden van oma niet lijkt te verwerken?
  • Waarom maak jij je zorgen over je kind, terwijl anderen dat misschien niet doen?

Anderen voor jou (denk aan je ouders) hadden nog geen antwoorden en dat zorgt ervoor dat jij nu de antwoorden zoekt. Gelukkig hebben we nu de beschikking tot veel informatie en kennis waar we gebruik van kunnen maken. En jouw inzet! Het is moedig van je om op deze manier naar jezelf, en naar de manier waarop je met je kind omgaat wilt kijken.

Succes!

 

Inhoud van de cursus

Observeren van je kind

Observeren is belangrijk om een goed beeld te krijgen van wat wie je kind is en wat hij of zij probeert te doen. Met observeren bedoelen we dat je waarneemt zonder te oordelen: je kijkt, je luistert, je hoort… Maar je ‘vindt’ er nog niets van.

Lees verder

Familiepatronen

Voor een kind is niemand zo belangrijk als de vader en moeder. Het kind krijgt alles via de genen mee van zijn ouders. Na zijn geboorte zal hij of zij haarfijn het gedrag van zijn ouders gaan nadoen. Bij bepaald gedrag heeft het kind gemerkt dat hij er goed in is, net als papa en mama. Omdat hij merkt dat hij er goed in is, zal hij daar mee doorgaan. Eigenlijk is alles wat je kind doet terug te vinden in zijn familiegeschiedenis!

Lees verder

De toepassing in specifieke situaties

Als ouder kun je naar je kind kijken met de vraag: Wat probeert mijn kind mij te zeggen of te laten zien? Als je dit steeds weer op een positieve manier kunt doen, en je je kind op die manier benadert, dan krijg je een autonoom, zelfverzekerd kind.

Lees verder