Weerbaarheidstraining – begeleid

Deze cursus is geschikt voor je als:

 • je moeite hebt om voor jezelf op te komen
 • je het moeilijk vindt om kritiek te geven of te krijgen
 • je het moeilijk vindt om vriendschap te sluiten en/of problemen in de sociale omgang hebt
 • je verlegen en teruggetrokken bent
 • je de volgende vaardigheden wilt verbeteren:
  1. Kennis maken met iemand
  2. Luisteren
  3. Iets vragen
  4. Nee zeggen
  5. Een gesprek beginnen
  6. Iets bepraten
  7. Omgaan met kritiek
  8. Kritiek geven

Informatie over de online Weerbaarheidstraining

De training bestaat uit vier delen. Je krijgt een persoonlijke coach (een gediplomeerde maatschappelijk werker) gedurende de gehele training. Deze begeleidt jou in jouw persoonlijke digitale omgeving, 'Mijn Kwadraad'. Elk deel van de training bestaat uit een stuk theorie en een huiswerkopdracht. De huiswerkopdrachten zijn bedoeld om te oefenen met wat je geleerd hebt. Als je de huiswerkopdrachten die bij het deel waar je mee bezig bent gemaakt hebt, dan stuur je de huiswerkopdracht naar je coach. Je coach zal je dan feedback geven op de door jou gemaakte opdracht en stuurt je het volgende deel op.
Natuurlijk mag je altijd tussendoor vragen stellen aan je coach. We willen niet dat je blijft wachten met dingen die je dwarszitten.

Inhoud van de training

Thema’s die aan de orde komen zijn onder andere:

 • Positief denken
  Mensen die positief over zichzelf denken voelen zich minder onzeker over zichzelf en kunnen daardoor problemen beter oplossen. We laten zien hoe positief denken werkt en hoe je positiever kunt leren denken over jezelf.
 • Assertief zijn
  Als je assertief bent betekent het dat je in staat bent om goed voor jezelf op te komen. Je durft bijvoorbeeld een ander te vragen wat je nodig hebt, je luistert naar jezelf om te weten wat je nodig hebt, en je gedraagt je daarnaar; je neemt jezelf serieus, je komt op voor je rechten zonder de rechten van de ander te ontkennen of te schaden.
 • Een gesprek beginnen
  Veel mensen vinden het moeilijk om een gesprek met iemand te beginnen. Vooral als je je onzeker voelt heb je de neiging om je afwachtend op te stellen en het initiatief bij de ander te laten. In de training geven we je handvatten om een gesprek aan te gaan met iemand.
 • Iemand iets vragen
  Het is vaak moeilijk om van een ander iets te vragen. Toch heeft iedereen wel eens hulp van een ander nodig om iets voor elkaar te krijgen. Daarom is ‘iets vragen van een ander’ een belangrijke vaardigheid.
 • Het geven van kritiek
  Het is niet goed om altijd maar je mond te houden terwijl je ergens kritiek op hebt. We leren je hoe je op een goede manier tegen iemand kunt zeggen wat je ergens van vindt.
 • Het ontvangen van kritiek
  Het is vaak best moeilijk om met kritiek die je krijgt om te gaan. Je hebt snel de neiging om in de verdediging te gaan wanneer iemand iets tegen je zegt wat niet prettig is. Van goed geuite kritiek kun je echter ook veel leren over jezelf. We hebben namelijk allemaal bepaalde gewoontes en eigenschappen waar we ons niet zo van bewust zijn en waar we alleen maar achter komen wanneer iemand anders daar iets over zegt.
 • Nee zeggen
  Assertiviteit heeft ook te maken met op een goede manier ‘nee’ kunnen zeggen. Als je niet goed ‘nee’ kunt zeggen betekent het dat je regelmatig in situaties terechtkomt waar je je liever niet in zou bevinden. Wanneer je durft te zeggen wat je wel en niet wilt heb je meer grip op je eigen leven en kun je je leven inrichten zoals je het graag wilt.

De opbouw van de training

Deel 1: Positief denken
Deel 2: Assertief zijn / Nee zeggen
Deel 3: Een gesprek beginnen / Iemand iets vragen
Deel 4: Het geven en ontvangen van kritiek

Vragen

Als je geïnteresseerd bent in de Weerbaarheidstraining, maar je weet niet of de training geschikt voor je is, dan kun je ons altijd vrijblijvend je vraag stellen. Je kunt je natuurlijk ook meteen aanmelden. Wil je liever eerst even rondkijken, dan kun je eerst 'Mijn Kwadraad' aanmaken. Voor al deze mogelijkheden kun je gebruik maken van de knoppen in het menu hieronder.