18, en nu?

Gefeliciteerd, je bent 18 geworden! Er verandert nu veel voor je: je bent voor de wet volwassen. Dat betekent dat je nu zelf verantwoordelijk bent voor heel veel zaken en helemaal zelfstandig belangrijke beslissingen mag nemen. Ook moet je dingen zelf regelen. Denk aan je verplichte zorgverzekering, het aanvragen van een DigiD en studiefinanciering.

Checklist: wat moet je regelen en doen?

De Rijksoverheid heeft een checklist gemaakt van alles waar je aan moet denken nu je 18 jaar bent.

Naar de checklist


DigiD

DigiD is jouw online profiel die je nodig hebt bij bijvoorbeeld het aanvragen van toeslagen of het terugvragen van belasting. Dit doe je via de website van DigiD.

DigiD aanvragen


Verzekeren

  1. Zorgverzekering en zorgtoeslag
    Als je een laag inkomen (vaak tot +/- 120% van de bijstandsnorm) hebt, heeft de gemeente misschien een collectieve zorgverzekering afgesloten. Dat betekent dat je misschien een zorgverzekering voor een lagere prijs kunt afsluiten. Kijk op de website van jouw gemeente of dit er is en of je in aanmerking komt. Voor studenten zijn er ook voordelige verzekeringen. Om goed te kunnen vergelijken kun je kijken op Zorgwijzer Studenten of op Independer. Dit zijn vergelijkingssites.
  2. Aansprakelijkheidsverzekering
    Een aansprakelijkheidsverzekering (ook wel: WA-verzekering) is een verzekering die schade vergoedt waar je wettelijk aansprakelijk voor bent. Dat zijn schades die je toebrengt aan personen of andermans spullen. Een aansprakelijkheidsverzekering is niet wettelijk verplicht, maar wel heel verstandig om af te sluiten. Als je aansprakelijk wordt gesteld voor hoge schades, is het moeilijk om die zelf op te brengen. Met een verzekering, zorg je ervoor dat je dat niet zelf hoeft te betalen. Een WA-verzekering voor een auto, motor, scooter, brommer of snorfiets is wel verplicht.Als je met anderen in één huis woont (je woont bijvoorbeeld nog bij je ouders), dan ben je vaak al WA-verzekerd. Vraag dit zeker even na! En als je op jezelf gaat wonen/woont: dan raden we aan om jezelf te verzekeren.
  3. Inboedel- en opstalverzekering: als je een woning hebt
    Let op, als je een eigen huis hebt of huurt, dan is het ook slim om een inboedelverzekering en/of een opstalverzekering af te sluiten. Met een inboedelverzekering verzeker je alles wat aan de woning vast zit (muren, dak en keuken), met een opstalverzekering verzeker je alles wat los in je huis staat (meubels, televisie en kleding). Je bent dan verzekerd voor bijvoorbeeld schade door brand. Als je een huurwoning hebt, ben je hier misschien al voor verzekerd. Controleer dit als je het niet zeker weet.

Wonen

Inschrijven voor een huurwoning
Vanaf je 18e kun je zelfstandig wonen. Wil je je inschrijven voor een huurwoning en/of een studentenkamer? Kijk dan bij de woningbouwcorporatie uit jouw regio. Het is slim om je zo snel mogelijk in te schrijven omdat de wachtlijsten lang zijn. Bekijk welke wooncorporatie in jouw regio actief is op www.woningcorporaties.nl

Je kunt ook voor kamers kijken op bijvoorbeeld Kamernet.nl.


Geldzaken

Inkomen
Als je 18 jaar bent, zorg je voor je eigen inkomen. Dit kan met werk, studiefinanciering of een combinatie hiervan. Misschien werk je al of (nog) niet. Wil je aan de slag? Kijk dan op bijvoorbeeld vacaturewebsites zoals indeed.nl, de nationale vacaturebank of www.werk.nl.

Belastingaangifte doen
Als je in loondienst bent (of bent geweest), moet je belasting betalen. Dat betekent ook dat je belastingaangifte (officieel: aangifte inkomstenbelasting) moet doen. Die moet je indienen tussen 1 maart en (rond) 14 juli. Misschien kun je zelfs geld terugkrijgen. De belastingaangifte doe je via belastingdienst.nl.


Studeren

Tegemoetkoming scholieren
Ben je 18 en ga je naar het vmbo, havo, vwo, vso of praktijkschool? Dan kun je (misschien) een tegemoetkoming scholieren aanvragen. Geen Nederlander? Soms heb je toch recht op tegemoetkoming. Je leest hier meer over op duo.nl

Studiefinanciering
Afhankelijk van het studieniveau, heb je recht op studiefinanciering. Studiefinanciering bestaat uit verschillende onderdelen, zoals basisbeurs, aanvullende beurs, rentedragende lening, studentenreisproduct en collegegeldkrediet (alleen voor hbo en universiteit).