Als je na een scheiding je vader of moeder mist

Als je ouders gaan scheiden verandert er veel. Ben je bij je moeder, dan mis je je vader en vice versa. Elk kind mag van allebei zijn ouders evenveel houden, dat is normaal. Als je ouders niet goed met elkaar op kunnen schieten, voelt het soms of je partij moet kiezen en juist of je vader of je moeder extra moet helpen.  Vind je het moeilijk om hierover met je ouders te praten? Dan helpen deze tips je misschien op weg.

Tip 1: Wat kun je doen als je je vader of moeder mist?

Vertel je vader en moeder hoe je je voelt en maak samen een plannetje wat je kunt doen als je de andere ouder mist. Kun je bellen? Kunnen jullie mailen of WhatsAppen? En wanneer? Zorg dat je een foto hebt van je ouders, zodat je ze altijd bij je hebt. Je kunt ook in een dagboek opschrijven wat je voelt en meemaakt. Uiteindelijk wen je aan de situatie na de scheiding, maar dat kan wel een tijdje duren.

Tip 2: Zoek iemand met wie je over je gevoelens durft te praten

Als je ouders gaan scheiden of al zijn gescheiden, kan het helpen als je iemand hebt aan wie je durft te vertellen hoe je je voelt. Als je het nog niet met je vader of moeder wilt bespreken, kies dan iemand anders die je vertrouwt. Bijvoorbeeld je juf, een familielid, of een moeder van een vriend of vriendinnetje. Het helpt om je hart te luchten en misschien weet deze persoon goede raad. Er zitten vast ook kinderen in je klas of sportclub van wie de ouders gescheiden zijn. Zij zullen je waarschijnlijk goed begrijpen omdat ze hetzelfde hebben meegemaakt. En kunnen je vertellen hoe zij met de scheiding zijn omgegaan.

Tip 3: Meer informatie en hulp

Op de website www.villapinedo.nl vind je heel veel informatie voor kinderen van gescheiden ouders. Je kunt er ook vragen stellen. Er is een speciaal jongerenteam en een hoekje voor ouders. Middelbare scholieren kunnen ook informatie vinden op www.hoezitdat.info.

Je kunt meedoen met een KIESgroep (Kinderen In EchtscheidingsSituaties). Dit is een praat-, maar vooral doegroep (tekenen, toneelstukjes, spelletjes) die Kwadraad aanbiedt voor kinderen wiens ouders kort of al langer geleden gescheiden zijn. Er zijn groepen voor de basisschoolleeftijd, vanaf 8 jaar en groepen voor middelbaar scholieren. Je hoort over wat scheiden betekent en bespreekt wat je meemaakt en hoe dat voelt. Je zult merken dat veel kinderen dezelfde vragen hebben als jij. En ook dat kinderen elkaar tips kunnen geven. Hoewel een eerste keer voor iedereen spannend is, vinden de kinderen het leuk om te komen. Kijk in de Kalender of er binnenkort een KIES-groep start in jouw woonplaats: www.kwadraad.nl/kalender.