Als je vaak somber bent

Heb je sombere gedachten en zie je de dingen om je heen vooral negatief? Zoek afleiding en probeer je te richten op positieve dingen.

Tip 1: Ga naar buiten

Het heeft vaak zin om even naar buiten te gaan en te bewegen. Ga bijvoorbeeld een stukje wandelen of fietsen. Zo kun je even je hoofd leegmaken en krijg je weer nieuwe energie. Je stapt even uit je vertrouwde omgeving, waardoor je de dingen vaak op een andere manier kunt bekijken.

Tip 2: Richt je op het positieve

Denk aan de dingen die je blij maken. Als je vooral negatieve gedachten hebt, is het goed om je aandacht bewust te richten op leuke ervaringen. Bijvoorbeeld  een gezellig gesprek met een vriend of vriendin, of aan een ander moment dat je je gelukkig voelde. Dit kunnen hele kleine dingen zijn, maar het kan je helpen om je somberheid het hoofd te bieden.

Tip 3: Praat erover

Als je veel piekert en somber bent, kan het helpen om even onder de mensen te zijn. Spreek af met je beste vriend of vriendin. Of ga eens langs bij een familielid. Door het over andere onderwerpen te hebben, verdwijnen je negatieve gedachten meestal even. Of misschien kunnen anderen je helpen om de dingen vanuit een ander perspectief te bekijken.

Hulp bij somberheid

Wil je hulp bij het omgaan met sombere gedachten? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.