Beter voor jezelf opkomen

Vind je het moeilijk om eerlijk voor je mening uit te komen? Merk je soms dat je al ‘ja’ hebt gezegd, terwijl je ‘nee’ had willen antwoorden? Je wilt niemand teleurstellen of boos maken, omdat dat rot voelt. Toch zul je merken dat je je juist goed gaat voelen als je voor jezelf opkomt en zegt wat je wilt. Mensen vinden het prettig als je duidelijk bent en worden niet zomaar boos als je voor je mening uitkomt.

Tip 1: Zeg wat je denkt, ook als je van mening verandert

Als er iets gebeurt wat je vervelend vindt, dan zeg je ‘Dat vind ik niet leuk.’ Dit kun je ook zeggen als je terugkijkt op een situatie. Je zegt dan bijvoorbeeld: ‘Dat wat er toen gebeurde, vond ik niet leuk.’ Zo weten mensen wat je wel wil en wat je niet wilt. Ook als je eerst ‘ja’ zei, kun je daarop terugkomen. Je kunt dan uitleggen waarom je eerst instemmend reageerde, maar het toch liever niet doet. Om dit te oefenen kun je bij Kwadraad een assertiviteitstraining doen. In een groep oefen je dan met technieken om beter voor jezelf op te komen.

Tip 2: Vertel het aan iemand die je vertrouwt

Het helpt als je met iemand kunt praten over wat je wel of niet wilt. Zoek daarom iemand die je vertrouwt en probeer samen te onderzoeken waar je goed in bent. Zo kun je in een vertrouwde en veilige omgeving werken aan je zelfvertrouwen.

Tip 3: praat erover met een maatschappelijk werker

Kwadraad organiseert assertiviteits- en weerbaarheidstrainingen. Maatschappelijk werkers van Kwadraad begeleiden deze groepen. Ze helpen je meer zelfvertrouwen krijgen en beter voor jezelf op te komen.

Hulp bij assertiviteit

Wil je leren ‘nee’ zeggen? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.