Hoe kan ik huisuitzetting voorkomen?

Heb je een dagvaarding gekregen van de deurwaarder om te verschijnen voor de kantonrechter? De kantonrechter kan besluiten om de huurovereenkomst te ontbinden, waarna je je huis kunt worden uitgezet. De kantonrechter kan ook beslag laten leggen op je salaris of uitkering, op de inboedel van je huis of op je huurtoeslag. Een procedure bij de kantonrechter betekent bovendien extra kosten, die je zelf moet betalen. Probeer het dus niet zo ver te laten komen.

Tip 1: Neem contact op met de verhuurder of deurwaarder

Heb je een huurachterstand? Neem dan zo snel mogelijk contact op met de verhuurder van je huis. Meestal kun je een betalingsregeling treffen en zo voorkomen dat er extra (incasso)kosten bovenop de huurschuld komen. Heeft de verhuurder de incassering van de huurschuld uit handen gegeven aan een deurwaarder? Probeer dan een betalingsregeling te treffen met de deurwaarder.

Tip 2: Ga naar de gemeentelijke kredietbank

Ga naar de gemeentelijke kredietbank, de stadsbank of schuldhulpverleningsinstantie in je gemeente met alle papieren die je hebt over je schulden. De brieven en aanmaningen van bijvoorbeeld deurwaarders, de verhuurder, nutsbedrijven, CJIB en informatie over eventuele leningen. De gemeentelijke bank maakt samen met jou een overzicht van je maandelijkse inkomsten en uitgaven. Met dit overzicht kun je de verhuurder van je huis of de deurwaarder informeren over je financiële stand van zaken. Ook kan de gemeentelijke bank de verhuurder om uitstel van betaling vragen tot een schuldregeling of schuldsanering in werking treedt.

Tip 3:  Schakel rechtshulp in

Als alsnog uitzetting dreigt, schakel dan rechtshulp in. Dit kun je aanvragen bij het Juridisch Loket, of als je een rechtsbijstandverzekering hebt, via de verzekeringsmaatschappij. Ook Kwadraad kan je ondersteunen bij het voorkomen van huisuitzetting. Je kunt hiervoor een afspraak maken met een maatschappelijk werker van Kwadraad. Kijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons kunt opnemen.

Hulp bij huisuitzetting

Dreigt er huisuitzetting en wil je ondersteuning bij het voorkomen ervan? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.