Hoe kom ik aan inkomen of een uitkering?

Wil je op je eigen benen staan? Dan heb je inkomen nodig. Dat krijg je door te gaan werken. Als dat niet lukt of kan, kun je een uitkering aanvragen.

Tip 1: Zoek een baan

Om een baan te vinden, is het belangrijk dat je een cv (curriculum vitae) opstelt. Hierop vermeld je wie je bent, waar je woont, je telefoonnummer en adres en je opleidingen en werkervaring. Goede voorbeelden hiervan vind je op internet. Heb je een cv dan kun je reageren op vacatures. Deze vind je in kranten of op internet. Je kunt ook langs uitzendbureaus of bedrijven of winkels gaan, om te vragen of ze nog vacatures hebben. Heb je een vacature gevonden, schrijf dan een sollicitatiebrief. Hiervan vind je ook voorbeelden op internet. Let goed op de uiterlijke inleverdatum voor een sollicitatie. Ook vrienden en bekenden hebben misschien tips waar je een baan kunt vinden. Vraag bijvoorbeeld of zij je kunnen aanraden bij hun werkgever.

Tip 2: Vraag een uitkering aan

Lukt het niet om een baan te vinden? Of zijn er andere reden waarom je niet kunt werken? Ben je bijvoorbeeld werkeloos geworden of ziek, dan kom je mogelijk in aanmerking voor een uitkering. Of je recht hebt op een uitkering is afhankelijk van jouw situatie. Dit kun je bekijken op de site van het UWV . Op deze website kun je ook een uitkering aanvragen met je DigiD-code.

Tip 3: Volg een training

Merk je dat je te weinig weet van geldzaken of administratie? Of ben je niet assertief genoeg om een baan te vinden? Kwadraad biedt daarvoor diverse (online) trainingen aan. Kijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je je daarvoor kunt aanmelden.

Hulp als je niet goed kunt rondkomen

Wil je ondersteuning bij het regelen van een eigen inkomen? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.