Hoe voorkom je dat ruzie uit de hand loopt?

Iedereen heeft wel eens ruzie. Hebben jullie heel vaak ruzie en loopt het regelmatig uit de hand? Vallen er soms zelfs klappen? Dan is het goed te kijken naar de dieperliggende oorzaak. Misschien is het een misverstand, verschil je van mening, of zijn er spanningen op het werk of op school. Diverse oorzaken kunnen ervoor zorgen dat je niet lekker in je vel zit en snel ruzie krijgt. In zulke gevallen raden we je aan op zoek te gaan naar de oorzaak van de ruzies.

Tip 1: Stel een plan op waarbij jullie je veilig voelen

Op een moment dat er geen ruzie is, kun je samen rustig bespreken wat jullie kunnen doen als er ruzie ontstaat. Oplossingen kunnen heel simpel zijn: de afspraak dat een van jullie de ruimte verlaat zodra de ruzie begint, bijvoorbeeld. Of geef duidelijk je grens aan. In dit plan schrijf je vanuit je eigen gevoel en omschrijf je een emotie, gebeurtenis en behoefte: “Ik voel me … wanneer  jij… omdat ik …” Bijvoorbeeld: “Ik voel me boos wanneer jij het geld dat je hebt verdiend uitgeeft aan drank, want ik moet eten en kleren kopen voor de kinderen.”

Tip 2: Vraag online hulp

Als je behoefte hebt aan advies, kan Kwadraad je online ondersteunen. Kijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je je daarvoor aan kunt melden. Of stel je vraag direct aan een maatschappelijk werker. Je krijgt dan binnen één werkdag antwoord.

Tip 3: Bespreek de ruzies met een maatschappelijk werker

Als je de ruzies met een maatschappelijk werker wilt bespreken, kun je langskomen op een van onze spreekuren. Jullie kunnen dan met elkaar op zoek gaan naar de achterliggende oorzaak en zo de wortel van het probleem aanpakken. Kijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je je daarvoor aan kunt melden.

Hulp bij ruzie

Wil je ondersteuning bij het oplossen van ruzies? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.