Ik heb geen zorgverzekering. Mag ik naar een huisarts of specialist?

Als je geen zorgverzekering hebt, kun je wel naar de huisarts, maar je moet dan zelf de kosten betalen. Een bezoek aan de specialist is over het algemeen alleen mogelijk met een verwijzing van de huisarts. Je kunt de kosten van een huisarts of specialist pas declareren vanaf de datum waarop je verzekerd bent.

Tip 1: Sluit zo snel mogelijk een zorgverzekering af

Iedereen die in Nederland woont of werkt, is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Als je nog geen zorgverzekering hebt, moet je die zo snel mogelijk afsluiten. Zo voorkom je dat je een boete krijgt en dat er verplicht een zorgverzekering voor je wordt afgesloten. Zorginstituut Nederland controleert of mensen een zorgverzekering hebben afgesloten. Wanneer het Zorginstituut erachter komt dat je geen zorgverzekering hebt, krijg je een aanmaning thuis. Als je na deze eerste aanmaning geen zorgverzekering afsluit, krijg je een boete. Je hebt dan nog één kans om alsnog zelf een zorgverzekering af te sluiten. Doe je dat niet dan volgt een tweede boete.

 Tip 2: Zoek informatie over zorgverzekeringen

Er zijn diverse websites met informatie over zorgverzekeringen. Op de startpagina zorgverzekeringen vind je alle aanbieders van zorgverzekeringen en informatie over ziektekosten en declaraties. Of neem contact op met de zorgverzekeringslijn via 0800 64 64 644. Daar krijg je persoonlijk advies over het aanvragen van zorgtoeslag of welke zorgverzekering bij je past.

Tip 3:  Vraag ondersteuning bij het vinden van een zorgverzekering

Vraag aan een vriend, een familielid of bekende of hij je kan helpen bij het vinden van een zorgverzekering. Je kunt ook een afspraak maken met een maatschappelijk werker van Kwadraad. Kijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons kunt opnemen.

Hulp bij het afsluiten van een zorgverzekering

Wil je ondersteuning omdat je nog geen zorgverzekering hebt? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.