Is er een breuk tussen jou als ouder en je volwassen kind?

Als een volwassen kind geen contact meer wil met de ouders is dat voor iedereen pijnlijk en emotioneel. Misschien zien ook grootouders en kleinkinderen elkaar niet meer. Feestdagen krijgen een scherp randje. Soms is de aanleiding iets kleins, maar soms ligt er een groter conflict aan ten grondslag. Er kan sprake zijn van (wederzijds) onbegrip en verschillende verwachtingen en het op een goede manier hierover met elkaar praten lukt niet.

Tip 1: Neem de tijd

Onder het conflict liggen meestal verschillende hevige emoties, waardoor het nodig is eerst voor jezelf te kiezen. Vaak is er eerst afstand nodig voordat er ruimte is om zinvol te kunnen praten. Over het algemeen hebben familieleden uiteindelijk het beste met elkaar voor.

Tip 2: Houd contact

Blijf de deur open houden door bijvoorbeeld een kaartje te sturen met de feestdagen. Zorg dat je geen verwijten of beschuldigingen uit. Probeer te regelen dat je partner of kinderen de (groot)ouders kunnen zien, als ze dat willen.

Tip 3: Praat erover

Het kan helpen om er over te praten met iemand die de situatie kent en het beste voor heeft met iedereen. Je kunt ook een afspraak maken met een maatschappelijk werker in je woonplaats en de breuk bespreken. Samen kijken jullie naar de mogelijkheden. Eventueel kan de werker je  doorverwijzen naar een mediator van Kwadraad die alle partijen kan helpen de onderlinge verhouding te verbeteren, als iedereen dat wil.

Tip 4: Online ondersteuning

Ben je er nog niet aan toe om het verbroken contact met je kind of ouders te bespreken met een buitenstaander? Voelt ondersteuning op afstand misschien beter? Dan kun je ons ook online benaderen met je vragen en krijg je binnen één werkdag antwoord. Er wordt een online dossier aangemaakt die je ook zelf kunt inzien.

Wil je online hulp? Bekijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je ons kunt bereiken.