Je nuttig voelen na je pensioen

Als je na jaren werken met pensioen gaat, kun je in een gat vallen. De dagelijkse routine stopt en je hebt ineens geen centrale taak meer op je dag. Ook verlies je het vanzelfsprekende contact met collega’s. Sommige mensen voelen zich daardoor futloos of overbodig. Deze tips kunnen je helpen om met dit lege gevoel aan de slag te gaan.

Tip 1: Neem de tijd

Er is een nieuwe levensfase aangebroken en je neemt afscheid van de vorige. Dat is een heftige gebeurtenis. Neem de tijd om te verwerken dat je leven niet meer hetzelfde is en te wennen aan de nieuwe situatie.

Tip 2: Maak nieuwe plannen

Ga voor jezelf na waar je interesses liggen of waar je vroeger plezier in had. Voor welke activiteiten heb je nu eindelijk tijd? Of is er misschien vrijwilligerswerk dat je wilt doen? Je kunt je werkervaring inzetten als vrijwilliger, maar dit is ook je kans om eens iets heel anders te gaan doen. Als je geen idee hebt, kun je een kijkje nemen op ‘’vrijwilligerswerk’’ ,  of contact opnemen met een vrijwilligersbank bij jou in de buurt en vragen naar de verschillende mogelijkheden. Ga bij verschillende activiteiten kijken of loop een keer mee, zodat je kunt ervaren of het iets voor je is.

Tip 3: Het regelen van praktische zaken

Heb je nog vragen over wat er praktisch geregeld moet worden? Zie hiervoor ‘’Rijksoverheid pensioen checklist’’. Je maatschappelijk werker kan je zo nodig hierin verder advies geven.

Tip 4: Online ondersteuning

Ben je met pensioen en wil je ondersteuning bij het opnieuw inhoud geven aan je leven? En voelt ondersteuning op afstand beter? Dan kun je ons online benaderen met je vragen en krijg je binnen één werkdag antwoord. We maken een online dossier aan dat je ook zelf kunt inzien. Zo kun je alle online communicatie tussen jou en de maatschappelijk werker teruglezen wanneer je wilt.

Wil je online hulp? Bekijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je ons kunt bereiken.