Mijn kind luistert niet. Wat kan ik doen?

Het is lastig als je kind niet naar je wil luisteren. Vaak is het geen onwil en komt het doordat kinderen hun aandacht niet lang kunnen vasthouden. Of ze vergeten wat je met ze hebt afgesproken.

Onderstaande tips kunnen je helpen dit gedrag te veranderen.

Tip 1: Stel grenzen en beloon goed gedrag

Grenzen stellen is een absolute noodzaak. Je hoeft niet onvriendelijk te zijn, maar wees wel duidelijk naar je kind. Leg uit waarom iets wel of niet mag, zodat hij zich eerder bij de grens neerlegt en je je zelf ook beter realiseert waarom je deze grens belangrijk vindt. Over het algemeen werkt een beloning voor goed gedrag beter dan het straffen van ongewenst gedrag. Omdat een kind na een beloning gemotiveerder is om ook andere grenzen te accepteren.

Tip 2: Wees consequent

Kinderen zoeken altijd de grenzen op. Wees daarom consequent in de grenzen die je stelt. Als je bijvoorbeeld zegt: “Als jij dit blijft doen, dan is dat het gevolg”,  is het belangrijk dat je het gevolg ook daadwerkelijk uitvoert. Zo weet je kind waar hij aan toe is en leert hij ervan. Een kind snapt een grens namelijk niet als het de ene dag wel mag en de volgende dag niet. Probeer ook te vermijden dat de grens te laat of helemaal niet wordt gesteld. Handel dus zodra de grens is bereikt, of net daarvoor.

Tip 3: Bespreek het gedrag met een deskundige

Je kunt het specifieke gedrag van je kind en jouw vragen daarbij ook bespreken met een maatschappelijk werker of een pedagogisch adviseur. Deze geeft tips of gaat samen met jou op zoek naar oplossingen die bij jouw situatie passen. Neem hiervoor contact op met Kwadraad. Bekijk hieronder hoe je ons kunt bereiken.

Hulp bij opvoeden

Wil je ondersteuning bij de opvoeding van je kind(eren)? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.