Omgaan met eenzaamheid na scheiding

Ben je korter of langer geleden gescheiden? Een scheiding verandert je leven totaal, of je nu zelf de beslissing genomen hebt om te scheiden of niet. Je staat er ineens alleen voor. Je merkt dat je gezamenlijke vrienden verliest. Wat er allemaal op je af komt kan te veel voelen om alleen aan te kunnen. Je toekomst ziet er anders uit dan je dacht en je voelt je alleen.

Tip 1: Praat erover

Als je je alleen voelt, ga je je vaak anders gedragen. Het kan zijn dat je geen energie meer hebt om dingen te ondernemen, of ze nou leuk zijn of niet. Misschien voel je je somber en trek je je terug. Toch is het belangrijk om contacten aan te houden en te praten over hoe je je voelt. Een luisterend oor kan helpen je verlies te verwerken. Dit kan familie zijn, of vrienden, maar ook lotgenoten kunnen je helpen. In een dagboek schrijven kan helpen emoties te verwerken en overzicht te krijgen van wat je wilt. Ook de maatschappelijk werker kan je ook helpen je gevoelens te verwerken.

Door diverse organisaties worden lotgenotengroepen georganiseerd

Ben je niet zo’n prater maar wil je toch contact met gelijkgestemden, neem dan een kijkje op een van de online forums zoals cambriana.nl, scheidingsmakelaar.nl en www.nieuwestap.nl 

Tip 2: Zoek activiteiten met of voor andere mensen

Als je mensen om je heen verzamelt, voel je je vaak minder alleen. Sport- of hobbyclubs kunnen ervoor zorgen dat je je meer onder de mensen begeeft. Activiteiten ondernemen  zorgen daarnaast ook voor afleiding.

Ook kun je vrijwilligerswerk gaan doen. Er zijn diverse vrijwilligersorganisaties die zitten te springen om mensen. Kijk op vrijwilligerswerk.nl voor een vrijwilligersorganisatie in jouw regio. Als er mensen naar je uitkijken voel je je nuttig en ontstaat er ook structuur in je leven.

Tip 3: Online ondersteuning

Ben je er nog niet aan toe om je gevoel van eenzaamheid na je scheiding te bespreken (met een buitenstaander)? Voelt ondersteuning op afstand misschien beter? Dan kun je ons ook online benaderen met je vragen en krijg je binnen één werkdag antwoord. Er wordt een online dossier aangemaakt die je ook zelf kunt inzien.

Wil je online hulp? Bekijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je ons kunt bereiken.