Omgaan met het verlies van je partner

Je partner verliezen is zwaar. Soms is er al een periode van een ziekbed aan voorafgegaan, soms komt het overlijden totaal onverwacht. Er breekt een tijd van rouw aan en die gaat gepaard met ups en downs. Net als je het gevoel hebt dat het verdriet minder wordt, kan het je zomaar weer in alle hevigheid overvallen. Daardoor kan bijvoorbeeld het tweede jaar moeilijker zijn dan het eerste. Het is een proces waar je helaas doorheen moet. En hoeveel tijd je daarvoor nodig hebt, en hoe je dat doet, is voor iedereen anders.

Als je je partner op jonge leeftijd verliest, sta je mogelijk als alleenstaande ouder ook nog voor de zorg voor en het opvangen van het verdriet van je kinderen.

Tip 1: Zoek steun bij mensen in je omgeving

Vertel mensen in je omgeving, bijvoorbeeld familie en vrienden, over je verlies en verdriet. Een luisterend oor kan helpen. Lees ook meer bij “Als je je eenzaam en onbegrepen voelt”.  

Vraag mensen uit je omgeving om hulp bij praktische zaken. Dat kan bijvoorbeeld hulp zijn bij het regelen van de financiën of bij het meegaan met een kind naar een sportclub. Mensen willen graag helpen, maar weten vaak niet waarmee.

Tip 2: Blijf bewegen

Probeer elke dag iets aan lichaamsbeweging te doen en naar buiten te gaan. Beweging en frisse lucht hebben een positief effect op de geestelijke en lichamelijke gevolgen van stress. Je gaat je er beter door voelen.

Tip 3: Praat erover

Naast de mogelijkheid individueel met een maatschappelijk werker te praten, organiseert Kwadraad gespreksgroepen over rouwverwerking. Hier ontmoet je anderen die hetzelfde hebben meegemaakt. Maatschappelijk werkers van Kwadraad begeleiden de groep. Ze helpen je omgaan met het verlies en je leven weer op te pakken. Zie “Alle cursussen en trainingen” voor het aanbod in jouw omgeving.

Je maatschappelijk werker kan je ook wegwijs maken in het aanbod van andere organisaties in je regio, zoals een nabestaandencafé of een speciale groep voor jong partnerverlies.

Tip 4: Online ondersteuning

Wil je ondersteuning bij het verwerken van je verlies? En voelt ondersteuning op afstand beter? Dan kun je ons online benaderen met je vragen en krijg je binnen één werkdag antwoord. We maken een online dossier aan dat je ook zelf kunt inzien. Zo kun je alle online communicatie tussen jou en de maatschappelijk werker teruglezen wanneer je wilt.

Meer informatie over verlies en rouw kun je vinden op de website van het ‘’Landelijk Steunpunt Rouw’’.

Wil je online hulp? Bekijk hieronder bij Direct aan de slag hoe je ons kunt bereiken.

Hulp na een verlies

Wil je ondersteuning bij het verwerken van je verlies? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.