Tips voor studenten met schulden

Als student ontvang je waarschijnlijk studiefinanciering. Die toelage is vaak net voldoende om je vaste lasten en studiekosten van te betalen. Als je schulden hebt en verder geen inkomen, is het lastig om rente te betalen en schuld af te lossen. Hieronder vind je tips en acties die je kunt ondernemen. Een bijbaan zoeken is noodzakelijk.

Tip 1: Zoek een bijbaan naast je studie

Naast je studiefinanciering mag je op jaarbasis is ruim € 14.000 bruto bijverdienen. Het gaat dan om je verzamelinkomen of belastbaar loon. Als je de grens voor bijverdienen nadert, moet je je studiefinanciering en reisproduct stopzetten. Met de inkomsten uit je bijbaan kun je een afbetalingsregeling afspreken met je schuldeiser(s). Om die bijbaan te vinden, kun je langsgaan bij een uitzendbureau. Misschien hebben zij zelfs een bijbaan die mooi aansluit op je studie? Bij het solliciteren is een goed cv belangrijk. Op internet vind je diverse sites die je kunnen helpen bij het opstellen van een goed cv.

Tip 2: Informeer bij je gemeente of je in aanmerking komt voor schuldhulpverlening

Neem contact op met je gemeente zodra je merkt dat je er zelf niet meer uitkomt met je schuldeiser(s). Houd er rekening mee dat de meeste gemeentes je niet toelaten tot schuldhulpverlening als je studiefinanciering je enige inkomen is. Ook daarvoor heb je een bijbaan nodig.

Tip 3: Belastingteruggave

Als je met een bijbaan niet het hele jaar hebt gewerkt, kun je na afloop van het kalenderjaar belasting terugvragen. Je hebt daarvoor de jaaropgaven nodig van alle baantjes die je het afgelopen jaar hebt gehad. Met het geld dat je terugkrijgt met de belastingteruggave kun je soms ook je schuld geheel of gedeeltelijk afbetalen.

Wat moet je doen wanneer je brieven ontvangt van schuldeisers en deurwaarders?

  • Maak een afspraak met de Sociaal Raadslieden van Kwadraad. Samen bekijk je of de schulden kloppen en of je in aanmerking komt voor extra studiefinanciering. Blijkt dat je schuldeisers onterecht geld van je eisen, kom dan in actie en schrijf bijvoorbeeld samen met de Sociaal Raadslieden een goed onderbouwde reden waarom de schuld niet juist is.
  • Zoek (nog) een bijbaan om de schulden weg te werken.
  • Ga bij jezelf na wat de oorzaken zijn van je schulden. Zie je niet hoe je schulden kunt voorkomen, maak dan een afspraak bij je studieadviseur of met een maatschappelijk werker van Kwadraad.

Meer informatie voor studenten of scholieren met geldproblemen

Hulp voor studenten met schulden

Ben je student met schulden en wil je ondersteuning bij het oplossen ervan? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.