Welke stappen neem je bij een scheiding?

Als je besluit uit elkaar te gaan, dan volgt voor beide partijen een emotioneel proces. Hebben jullie samen de beslissing genomen, of heeft 1 van jullie de knoop doorgehakt? Dit kan van invloed zijn op het verdere verloop van het scheidingsproces. Als jullie samen kinderen hebben, zijn er nog extra zaken die je moet regelen. De volgende tips helpen je op weg bij de stappen die je doorloopt als je gaat scheiden.

Tip 1: Praat met je kinderen en stel een ouderschapsplan op

Als jullie kinderen hebben, is het belangrijk dat je met ze praat. Het liefst samen. Vertel hen op hun eigen niveau, dus met woorden die zij op hun leeftijd begrijpen, over jullie besluit en wat er nu concreet gaat gebeuren. Tegen jonge kinderen kun je bijvoorbeeld zeggen: “Papa gaat ergens anders wonen.” Jullie zijn verplicht een ouderschapsplan op te stellen. Hierin leg je omgangsregelingen vast, financiële afspraken en afspraken over hoe jullie elkaar op de hoogte houden van het reilen en zeilen van jullie kinderen. Probeer hoe dan ook het belang van de kinderen voorop te stellen.

Tip 2: Ga op zoek naar een advocaat of mediator

Om te kunnen scheiden, heb je een advocaat nodig, of je vraagt hulp van een mediator. Vraag in je omgeving of iemand goede ervaringen heeft met een advocaat of mediator, of zoek bij jullie in de buurt via de gemeentegids of internet.

Tip 3: Regel jullie financiële zaken

Als jullie niet op dezelfde manier over de scheiding denken, is er vast veel ruzie en strijd. Dan is het belangrijk dat jullie snel de financiële zaken goed regelen. Pas bijvoorbeeld jullie en/of rekeningen aan, ga op zoek naar woonruimte voor de vertrekkende partner, pas jullie huurcontract aan of zet jullie huis te koop als de achterblijvende partner niet alleen de hypotheek kan opbrengen.

Hulp bij scheiding

Wil je ondersteuning bij jullie scheiding? Wij kunnen je op verschillende manieren helpen. Kies hieronder bij Direct aan de slag hoe je contact met ons opneemt.