Relatie & vrienden

Ik vind het moeilijk om contact te maken met leeftijdsgenoten, hoe kan ik dit leren?

Contact maken en vriendschappen opbouwen is soms niet zo makkelijk als het klinkt. Zeker als je onzeker bent en/of in het verleden gepest bent kan dit knap lastig zijn! Toch kan je vaak met een beetje hulp leren hoe je dit wel kan doen en ervaren dat het helemaal niet zo eng is als je misschien denkt!

Lees verder

Ik heb geen vrienden en/of voel me eenzaam. Wat nu?

Iedereen heeft behoefte aan andere mensen om zich heen. Maar in onze moderne maatschappij is het soms moeilijk om echt met anderen in contact te komen. Heb jij daar ook last van en voel je je eenzaam? Zoek contact met andere mensen, ook al is dat moeilijk.

Lees verder

In mijn relatie gebeuren dingen die ik niet wil. Hoe kan ik daarmee omgaan?

Een relatie is niet altijd rozengeur en maneschijn. Vaak is het mooi en fijn, maar het komt helaas ook regelmatig voor dat er vervelende dingen gebeuren in een relatie. Daardoor kun je klem komen te zitten. Denk hierbij aan iemand die vreemd gaat. Of een partner die je (seksueel) pusht om dingen te doen die je eigenlijk niet wil. Soms komt het ook voor dat er in een relatie lichamelijk of verbaal geweld ontstaat. Aan de ene kant wil je je relatie misschien niet opgeven, maar aan de andere kant is het ook niet goed om je zo te laten behandelen. Wat nu?

Lees verder

Mijn vrienden hebben een verkeerde invloed op mij. Hoe ga ik hiermee om?

Het komt nog wel eens voor dat jongeren in een groep andere dingen doen dan als ze alleen zijn. Vaak zorgen ‘vrienden’groepen ervoor dat je bepaalde grenzen over gaat of eerder over durft gaan. Dit is in principe niet erg. Het kan wel vervelend worden als je daardoor dingen gaat doen die anderen benadelen of als je jezelf pijn doet of hierin onverstandige keuzes maakt. Denk bijvoorbeeld aan het gebruiken van drugs/ alcohol, het vernielen van dingen, het zoeken van ruzie met anderen buiten de groep, overlast veroorzaken, dingen stelen etc.

Lees verder