Ouderavond 'Onder invloed'

Deze activiteit is reeds begonnen. Wellicht vind je onderaan de pagina een soortgelijke cursus die je zou willen doen? Of klik HIER voor de volledige kalender.
→ De Ronde Venen

Niet roken, niet drinken tot je achttiende. Het is het beste voor de gezonde ontwikkeling van jongeren, maar werkt het ook zo? En hoe ga je in gesprek met je puberende kind over dit thema? Jongeren drinken minder én later als ouders duidelijke regels stellen. Hoe kun je je puber helpen bij het aangeven van diens grenzen als het gaat om een biertje of drugs? En hoe zet je pubers kritisch aan het denken over wat normaal is en wat niet? De interactieve ouderavond Onder Invloed houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor.

Sophie wil graag wat drank op haar zestiende verjaardag. Omdat er ook jongens van achttien jaar bij zijn, zegt zij. Haar moeder verbiedt dit: jongeren mogen immers pas drinken als ze achttien zijn. Maar volgens Sophie komt er dan niemand op haar feest. Zonder drank hoeft ze geen feest. De vader van Sophie vindt het wel kunnen, een kratje. Wat doe je als ouders? Dit is een scène uit Onder Invloed; voor veel ouders van tieners een herkenbare en lastige situatie.

Ouders in spagaat

Het acteursteam van Theatergroep PlayBack gaat aan de hand van herkenbare en humoristische scènes aan de keukentafel met ouders in gesprek. Artistiek leider Kim Zonneveld: “Ouders raken in een spagaat door de NIX18 afspraak: kinderen mogen officieel niet drinken maar ondertussen wordt er ‘overal gedronken’. En door alleen maar te verbieden is een open gesprek onmogelijk. Wij helpen ouders met communiceren, bijvoorbeeld door afspraken te maken of vanuit de beweegredenen van hun kind tot een creatieve oplossing te komen.”

Over PlayBack

PlayBack speelt jaarlijks 750 voorstellingen voor meer dan 45.000 jongeren, ouders en docenten. PlayBack maakt interactief en herkenbaar theater over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn, zoals (online) shaming, alcoholgebruik, geld, vriendschap en groepsdruk. PlayBack maakt gebruik van ‘terugspeeltheater’: een methodiek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind.

  • Bekijk de trailer van de PlayBack ouderavonden.
  • Meer informatie op de website van PlayBack.

Nico van der Lely, kinderarts Polikliniek voor Jeugd en Alcohol:

"De ouderavond is een verfrissende manier om de (geleverde) kennis bij ouders te laten beklijven."