Kijk in mijn praktijk – Margo Zandbergen, maatschappelijk werker Zoetermeer

m.zandbergenIn ‘Kijk in mijn praktijk’ op www.zoetermeeractief.nl zetten verschillende therapeuten even de deur open en geven een kijkje in hun praktijk. Kijk mee in
de dagelijks praktijk van coaches, masseurs en hulpverleners.
Vandaag gaat de deur open bij Margo Zandbergen, maatschappelijk werker bij Kwadraad. Margo begeleid ook kinderen in echtscheidingssituaties (KIES) en verzorgt KIES-trainingen. 

‘Ik hoef het niet op te lossen’

Een nieuwe bijeenkomst van de KIES-training. Met grote droevige ogen, haar knuffel stevig geklemd in haar handen en tegen haar borst gedrukt, neemt ze stilletjes plaats aan tafel. Daisy heet ze. Een tenger en fragiel meisje van 8 jaar oud met lang sluik donker haar. Voor de derde keer komt ze dicht bij me zitten.
Als aan de groep kinderen gevraagd wordt wat zij het moeilijkste vinden aan de scheiding steekt ze voorzichtig haar vinger op en zegt heel zachtjes: ‘Als papa en mama ruzie maken’. ‘Wat doe je dan?’ vraag ik.  ‘Dan ga ik naar boven naar mijn kamer en begin ik hard te huilen en te stampen met mijn voeten. Dan houden ze op’, zegt ze. Andere kinderen reageren hierop. Ze blijkt niet de enige. Er worden ervaringen, maar ook tips gedeeld. Haar schouders zakken en voorzichtig verschijnt er een glimlach.

De week erna komt ze weer naast me zitten. Ze pakt haar werkmapje en gaat tekenen en kleuren. Geen knuffel te bekennen. Het thema van vandaag is: de rechten van het kind van gescheiden ouders. Ze luistert aandachtig mee. ‘Goh’, zegt mijn collega na afloop, ‘viel het jou ook op dat Daisy wat losser komt en meer lacht?’

De laatste bijeenkomst van de training. ‘Wat hebben jullie geleerd bij KIES?’ Om de beurt geven de kinderen hun antwoord. Als Daisy aan de beurt is zegt ze: ‘Dat ik het niet hoef op te lossen als papa en mama ruzie maken’. En die middag verlaat ze huppelend het lokaal.

Margo Zandbergen, KIEScoach Kwadraad

Kijk voor meer 'Kijk in mijn praktijk' columns op www.zoetermeeractief.nl/z-meerders/columns/kijk-in-mijn-praktijk