11 nieuwe Gouden sociale Gemeenten

[Persbericht van Sociaal Werk Nederland]
Sociaal Werk Nederland voegt 11 nieuwe ‘Gouden Gemeenten’ toe aan de basislijst van Gouden Sociale Gemeenten in Nederland. In deze gemeenten zijn de eerste concrete resultaten van verandering en vernieuwing in het sociaal domein zichtbaar.

De gemeenten werken nauw samen met sociaal werk en andere partners en zijn merkbaar goed bezig met en voor de bewoners. Dat levert veel op, zoals Dementiehuizen, vluchtelingen die bij de tandarts werken, buurtcentra gerund door bewoners met een GGZ achtergrond, en minder jongeren die uit huis geplaatst worden.

De 11 gemeenten

De geselecteerde gemeenten zijn Aalten, Almelo, Delft, Goirle, Huizen, Leerdam, Meppel, Wageningen, Zandvoort, Zeist en de samenwerkende gemeenten Midden-Limburg (bestaande uit Echt-Susteren, Leudal, Maasgouw, Nederweert, Roerdalen, Roermond en Weert).

Eretitel

De elf nieuwe Gouden Sociale Gemeenten zijn voorgedragen door organisaties voor sociaal werk die actief zijn in deze gemeenten. Het is een eretitel die bevestigt dat deze gemeenten de grote veranderingen in het sociaal domein voortvarend hebben opgepakt Sociaal Werk Nederland organiseert samen met de organisaties en gemeenten werkbezoeken waar ministeries, andere gemeenten en landelijke brancheorganisaties aan deelnemen om te zien hoe zij het doen.

Partnerschap

Wat de gemeenten ‘goud’ maakt is stevig partnerschap en wederzijds vertrouwen tussen gemeenten, inwoners en aanbieders. Geen harde concurrentie, geen onmogelijke aanbestedingen, geen ivoren torens. Wel: innovatie, daadkracht, transparantie en creatieve oplossingen zoeken voor soms taaie problemen. Dat blijkt de sleutel tot succesvolle transformatie in het sociale domein.

Hoe word je gouden gemeente?

Deze gemeenten zijn lerende en samenwerkende gemeenten; ze kiezen voor een werkwijze van preventie en presentie, waardoor ondersteuning van oud én jong niet pas mogelijk wordt als het kwaad al geschied is; ze zorgen voor voldoende plekken waar burgers elkaar kunnen ontmoeten en waar eigen verantwoordelijkheid, talenten en de inzet van het sociaal netwerk samenkomen. Ze stimuleren actieve bewoners, en proberen ook bureaucratische problemen op te lossen. Bovendien investeren ze in zichtbare professionals in de wijk met voldoende tijd om problemen te signaleren en aan te pakken.

Deze 11 gemeenten vormen met 10 eerder benoemde Gouden Gemeenten Almere, Alphen aan de Rhijn, Deventer, Ede, Heerenveen, Heerlen, Oss, Vlaardingen, Wijk bij Duurstede en Zaanstad een groeiende lijst.

Op de website van Sociaal Werk Nederland een overzicht van de Gouden Sociale Gemeenten.