“Bij een goede match maakt mijn hart een sprongetje” Mathilde Boonstoppel over project Steunouder

Mathilde werkt in Lansingerland voor het project Steunouder en deelt haar ervaring over het werken bij Kwadraad.

Wat houdt het project Steunouder in? 
Steunouders bieden een kind een of twee dagdelen per week een gastvrij thuis en geven zo een steuntje in de rug aan hun ouders. Dat kan nodig zijn omdat de ouder(s) tijdelijk of langdurig moeite ondervindt tijdens de opvoeding van je kind. Dit kan verschillende oorzaken hebben. Je kunt ziek zijn, je kunt overbelast raken, je kunt beperkte sociale contacten hebben, alleenstaand zijn.
Bovendien helpt dit project kinderen bij een gezonde ontwikkeling. Voor de steunouder is het zowel een verrijking als een mooie aanvulling op zijn of haar tijdsbesteding.

Wat maakt jouw werk als coördinator van Steunouder zo bijzonder?
De afwisseling! Geen dag is hetzelfde. Ik spreek heel veel verschillende mensen en netwerken speelt daarbij een grote rol. Social media is onmisbaar om onze zichtbaarheid te vergroten – en dat is een uitdaging, aangezien ik op het gebied van socials totaal geen held ben. Maar al doende leert men en het is onmisbaar voor de promotie van ons aanbod! Soms sta je in de krant of zit je live bij de radio. Spannend, maar tegelijkertijd een perfecte kans om het belang en effect van Steunouder onder de aandacht te brengen.

Wat voor vaardigheden moet een coördinator Steunouder hebben?
Flexibiliteit! Het ene moment ben je in gesprek met netwerkpartners, het volgende moment zit je aan tafel met een vraagouder die dringend behoefte heeft aan ondersteuning. Op zo’n moment ga ik direct op zoek naar een passende steunouder. Dus inlevingsvermogen is ook belangrijk.

Hoe verloopt een matchproces precies?
Na een gesprek met een vraagouder kijk ik of er al ouders die willen ondersteunen bekend zijn bij ons. Zit er een goede match tussen? Dan schakel ik snel voor een kennismaking. Lukt dat niet, dan plaats ik een oproep op de lokale social media. En ja, ook in het weekend check ik regelmatig of er al reacties zijn binnengekomen. Als ik een aantal serieuze reacties zie maakt mijn hart echt een sprongetje. Vervolgens plan ik de intakegesprekken in. Helaas valt bijna de helft af om uiteenlopende redenen, maar dat hoort bij het proces.

Dus jullie werk bestaat voornamelijk uit het zoeken en matchen van vraag en aanbod?
Ik werk samen met organisaties en sta regelmatig op lokale markten om het preventieve aanbod voor ouders te laten zien. Ook werk ik samen met basisscholen. Daar geef ik bijvoorbeeld een presentatie of zorg dat een oproep voor steun- of vraagouders in de nieuwsbrief verschijnt. Ook ben ik in de bibliotheek aanwezig om in gesprek te gaan met ouders of de wethouder die daar een spreekuur heeft.

Wat geeft jou het meeste voldoening in dit werk?
Het werk als coördinator van Steunouder is niet alleen veelzijdig en uitdagend, maar geeft ook buitengewoon veel voldoening. Als na een kennismaking blijkt dat het gezin en de steunouder graag samen verder willen, voelt dat als de kers op de taart. Het is inspirerend om te zien hoe mensen bereid zijn om hun tijd en energie te investeren in het helpen van anderen.