Collectiveren en creatieve samenwerking

— Floor van de Berg

Floor van de Berg (Jeugd Preventie in Kaag en Braassem) werkt aan de verbinding tussen professionals, vrijwilligers en organisaties om draagvlak en betrokkenheid te creëren bij het organiseren en opzetten van initiatieven. Ze doet dit vanuit een aanbestedingsopdracht, genaamd ‘de Driemaster’. In deze blog vertelt ze over de resultaten van samenwerking en wat dit kan opleveren.

“Steeds vaker worden we gevraagd te collectiveren en creatief te zijn met de inzet en samenwerking van partners. In deze blog laat ik aan de hand van een voorbeeld zien hoe we een maatschappelijk probleem, dat landelijk is opgelegd, kunnen oplossen. Namelijk: hoe geven we de jonge jeugd een plek om samen te komen, wanneer de kroeg (wegens de verhoging van de leeftijd voor alcoholconsumpties) geen optie meer is.”

Een plek voor jongeren onder de 18 jaar

Omdat de alcoholgrens verhoogd is van 16 naar 18 jaar, komen jongeren onder de 18 niet meer binnen in lokale kroegen. Jeugd sociëteiten bieden vaak nog wel plek voor deze doelgroep. De jongeren onder en ouder dan 18 lopen daar vaak door elkaar rond en kunnen onderscheiden worden door een polsbandje dat aangeeft of je een alcoholhoudend drankje mag kopen. Echter is het dan ontzettend makkelijk om een biertje door te geven aan iemand onder de 18. Heel vervelend voor de sociëteiten die er op toe moeten zien dat er geen weder verstrekking plaatsvindt. Maar het is ook erg lastig voor ouders die willen dat hun kinderen een plek hebben om naar toe te gaan zonder blootgesteld te worden aan alcohol of drugs!

In Kaag en Braassem wilden we daarom een plek voor de jongeren in Leimuiden creëren. Samen met het jeugdwerk zijn we in 2016 met een aantal verenigingen om de tafel gaan zitten en hebben we gekeken of we een ruimte voor de jonge jeugd konden creëren. Veel verenigingen hebben eigen panden die een deel van de week leeg staan. Een mooie gelegenheid dus om (uiteraard in goed overleg met de vereniging) gebruik te maken van zo’n pand. De scouting in Leimuiden was na overleg bereid om hun ruimte op zondag beschikbaar te stellen voor het jeugdwerk. Sinds een aantal maanden draait het jeugdwerk in Leimuiden voor een doelgroep van 12 tot 16 jaar. Jongeren in dit dorp hebben de mogelijkheid om naar een alcohol en drugs vrije plek te gaan en met elkaar te chillen, sporten en te praten over de zaken die hen bezig houden. Momenteel komen er wekelijk jongeren en zijn we aan het kijken hoe we deze groep verder kunnen uitbreiden!