Collega Natasja vertelt: “Buurtvoorlichters zijn de ogen en oren van de wijk”
Een verbouwing in huurwoningen, werkzaamheden in de buurt, zwerfafval verminderen in de wijk of een enquête over veiligheid. Als een organisatie in Gouda zijn of haar boodschap goed wilt overbrengen, kunnen de Buurtvoorlichters een goede oplossing. Buurtvoorlichters zijn vrijwilligers, met een afstand tot de arbeidsmarkt, die de boodschap persoonlijk langsbrengen bij inwoners. Natasja Brouwer, coördinator van Buurtvoorlichters Gouda, vertelt erover.
Wat houdt het project in?
“Buurtvoorlichters zijn vrijwilligers die langs gaan bij de inwoners in Gouda. We brengen een specifieke communicatieboodschap, in opdracht van bijvoorbeeld de gemeente of woningbouwcorporatie. De communicatieboodschap is bijvoorbeeld: ‘Informeer bewoners dat er binnenkort wordt verbouwd door de woningbouwvereniging.’
De Buurtvoorlichters zijn vrijwilligers met een afstand tot de arbeidsmarkt. Door vrijwilligerswerk te doen, krijgen zij weer een opstapje richting werk. Ze komen dan wweer in een werkritme, bouwen sociale contacten op en oefenen met competenties die ze nodig hebben voor werk.”
Hoe ziet het vrijwilligerswerk er voor de Buurtvoorlichters uit?
“De vrijwilligers werken drie dagdelen in de week. Twee dagdelen daarvan gaan we op pad langs de huizen. Eén ochtend volgen de Buurtvoorlichters, in groepsvorm, een coachingstraject. In dat traject werken we aan de doelen van de vrijwilligers. Die doelen zijn bijvoorbeeld het leren van de Nederlandse taal, een netwerk opbouwen of communicatievaardigheden verbeteren.
Je merkt dat de mensen hierdoor echt groeien, zowel op persoonlijk als professioneel vlak. Vaak kijkt de vrijwilliger eerst mee met een gevorderde Buurtvoorlichter. Stap voor stap, op het eigen tempo, groeit de vrijwilliger verder in zijn of haar rol. Bijvoorbeeld door eerst feedback mee te schrijven en daarna door ook zelf in gesprek te gaan met de gewoners.
Daarnaast merken we dat het vrijwilligerswerk goed doet om even ‘uit’ de dagelijkse zorgen te zijn. Zo was er vandaag een vrijwilliger die stress had door een persoonlijke situatie. Ze kwam vandaag even werken om niet te denken aan die zorgen – dat heeft haar echt geholpen vandaag.”
Aan welke opdracht werk je bijvoorbeeld?
“Op dit moment werken we in opdracht van de gemeente aan het onderwerp inbraakpreventie. We attenderen inwoners op
de inbraken die met deze donkere dagen weer vaker gebeuren. We geven inwoners tips om een inbraak te voorkomen. Ook vertellen we inwoners over de subsidie die de gemeente geeft voor verlichting in de poort en geven we tijdschakelaars weg.
Tijdens onze ronde spraken we een inwoner die de poortverlichting graag wilde hebben, maar deze niet zelf kon ophangen. Toen konden we meteen doorverwijzen naar het klusteam van
Het Bruisnest, een lokale vrijwilligerspartij. We leggen dus continu de verbinding in de gemeente en kunnen de inwoners meteen verder helpen. Dat doen we ook als we bijvoorbeeld mensen treffen die eenzaam zijn. Dan verwijzen we hen meteen door naar bijvoorbeeld het Sociaal Team Gouda.”
Wat levert het op voor de opdrachtgevers?
“Buurtvoorlichters zijn echt de ogen en oren in de wijk. We hebben op een laagdrempelige en persoonlijke manier contact met de inwoners van Gouda. Landelijk is één op de zes inwoners laaggeletterd. In Gouda is zelfs 22% van de inwoners laaggeletterd. Door organisaties wordt een boodschap vaak via een brief gecommuniceerd. Sommige mensen lezen de brief niet omdat
ze deze niet begrijpen of omdat ze deze direct weggooien. Wij brengen de boodschap uit de brief persoonlijk. Sommige vrijwilligers spreken ook een tweede taal. Dat is helemaal een goede manier om de boodschap goed over te brengen.
Daarnaast krijgen we vaak te horen wat bewoners écht vinden over een bepaald onderwerp. Als we langsgaan voor bijvoorbeeld het onderwerp inbraakpreventie, vertellen bewoners vaak wat er speelt in de wijk. Wij noteren alle feedback en rapporteren dat ook weer aan de gemeente. Dat is vaak hele waardevolle feedback, waardoor je echt een goed beeld krijgt over wat er speelt in de gemeente of specifiek in een bepaalde wijk of buurt.”