De cursus creatief leven helpt bij de aanpak van langdurige eenzaamheid

— Evelyne Broekhuis

Veel mensen voelen zich wel eens alleen, maar wanneer je last hebt van langdurige eenzaamheid kan dat allerlei problemen met zich meebrengen. “Als je een jaar lang last hebt van eenzaamheid, krijg je een ‘probleembrein’. Wanneer je de hersenen dan onder een scan bekijkt, zie je dat dezelfde plek oplicht als wanneer je pijn hebt,’ legt collega Evelyne Broekhuis uit. “En om daar verandering in te brengen, moet je aan de slag.”

Wat is langdurige eenzaamheid en wat doet het met je?

Iedereen voelt zich wel eens alleen, maar als dat lang aanhoudt kan eenzaamheid voor problemen zorgen. Het ontstaat vaak doordat er een patroon verbroken wordt. Je krijgt bijvoorbeeld een kind of je kind gaat naar de brugklas. Je verhuist naar een nieuwe stad of gaat scheiden van je partner. Patronen veranderen en je contacten moet opnieuw vormgegeven worden, maar als dat niet lukt kan eenzaamheid toeslaan.

Eenzaamheid kan veel effect hebben op je leven. Je hersenen veranderen waardoor het gedrag van mensen verandert. Zo wordt het bijvoorbeeld moeilijk om gezichtsuitdrukkingen goed te interpreteren. Ook raakt de afgifte van oxytocine ontregeld. Oxytocine is een stofje dat een rol speelt bij het regelen van onze emotionele reacties. Mensen worden besluiteloos en zelfs het IQ gaat omlaag.

De cursus Creatief leven helpt op een succesvolle manier dat probleembrein te veranderen, maar hoe?

Door het brein voorzichtig te stimuleren en te prikkelen, worden er nieuwe paden in de hersenen gemaakt en kan de schade hersteld worden. Maar dat gaat niet vanzelf. Met deze cursus, die we zowel online als offline aanbieden, helpen we mensen uit de negatieve spiraal te komen en zelf aan de slag te gaan. Alleen jij kan voor verandering zorgen in je eigen leven.

Wat houdt de cursus precies in?

Vaak denken mensen dat eenzaamheid op te lossen is door gewoon koffie met iemand te gaan drinken of een hobby te zoeken, maar zo simpel is het niet. Ik zeg overigens niet dat die activiteiten niet kunnen helpen, maar er is maatwerk nodig. In acht bijeenkomsten gaan we langzaam gedachtes en patronen veranderen. Dat doen we door middel van een aanpak die ontwikkeld is door wetenschapper Jeannette Rijks van Factor 5, waar ik ook mijn opleiding bij gedaan heb. Door middel van individuele opdrachten, oefeningen en competenties ga je stap voor stap voorruit.

Voor wie is Creatief Leven?

Eenzaamheid is van alle leeftijden en voor mensen in iedere levensfase. In de vorige cursus had ik bijvoorbeeld iemand van 67, maar ook iemand van 19. Die verschillen zijn niet erg, want je gaat echt zelf aan de slag. Maar het kan wel heel motiverend zijn om ervaringen met elkaar te delen.

Helpt zo’n aanpak wel tijdens een pandemie? Je kan er helemaal niet op uit om mensen te ontmoeten.

Deze cursus helpt je jezelf beter te leren kennen en te ontdekken welke waarden voor jou belangrijk zijn. Dat zijn belangrijke dingen om over jezelf te weten, voordat je verbinding maakt met anderen. De coronamaatregelen houden contact niet per se tegen. Door de aangescherpte maatregelen kan deze cursus op dit moment alleen online aangeboden worden. Je kunt hem individueel doen door de cursus te kopen bij Factor 5 of (wanneer er voldoende aanmeldingen zijn) in een online groep, waarin je ervaringen met elkaar kunt delen en begeleid wordt. Interesse? Neem contact op met Evelyne Broekhuis via: e.broekhuis@kwadraad.nl.