De meidengroep, voor zelfvertrouwen en assertiviteit

— Elvera Moolenaar, Marja van Vliet

In verschillende gemeenten biedt Kwadraad een groep voor jonge meiden met weinig zelfvertrouwen. In 2018 start Marja van Vliet met een onderwijszorgmedewerker de meidengroep in de Ronde Venen. We spraken Marja en Elvera Moolenaar, één van de ontwikkelaars van deze groep, over het succes.

“Wij zijn in 2005 met de meidengroep in Woerden begonnen, omdat we veelal dezelfde hulpvragen binnenkregen,” vertelt Elvera, algemeen en schoolmaatschappelijk werker. “We wilden deze onzekere meiden met weinig zelfvertrouwen helpen en besloten daarom hulp te bieden in een groepsvorm.”
Ze stelde een draaiboek voor de nieuwe cursus samen en zorgde voor bekendheid. De groep wordt sindsdien één à twee keer per jaar aangeboden en is zo’n groot succes dat de meidengroep nu ook in andere gemeenten wordt aangeboden.

Hoe ontdekten jullie dat het een succes was?

Elvera: Dat zien we deels door het aantal aanmeldingen, we hebben steeds volle groepen. Maar we horen ook veel positieve reacties van meiden en hun ouders. Een van de meiden die de groep zelf heeft gevolgd, is na haar studie trainer geworden en geeft nu zelf soortgelijke bijeenkomsten. Daarnaast krijgen we veel vragen van netwerkpartners en verwijzers. En je ziet ook geregeld dat zusjes of vriendinnen, van meiden die aan de groep deelgenomen hebben, worden aangemeld.

Voor wie is de meidengroep?

Marja: De groep is voor meiden tussen de 13 en 19 jaar die hun zelfvertrouwen willen vergroten. De motivatie van de meiden is erg belangrijk. Iemand moet zelf willen leren. Na de bijeenkomsten zien we vaak al veel verandering. Wanneer het aanbod van de groep niet voldoende is voor een meisje, krijgt zij verdere ondersteuning bij een maatschappelijk werker of psycholoog.

Wat is de meidengroep precies?

Marja: Met een groep meiden bespreken we na school onderwerpen als identiteit, zelfvertrouwen en nee zeggen & grenzen stellen. Het voordeel van werken in een groep is dat de meiden dingen van elkaar horen waarin zij zichzelf herkennen. Ze komen ze erachter dat ze niet de enige zijn. Soms kennen de deelnemende meiden elkaar van gezicht, maar je hoort bijna altijd de reactie: “Wat, jij ook hier?” Iemand die zelfverzekerd overkomt, hoeft dat niet te zijn. We spreken met elkaar af dat niets doorverteld wordt. In tien bijeenkomsten zien we de deelnemers uit hun schulp kruipen. We bespreken situaties, doen oefeningen en ze krijgen huiswerk mee.

Je hoort vaak: “Jij ook hier? Jij hebt deze groep toch helemaal niet nodig?”

Elvera: De meidengroep is een preventieve groep. Alle meisjes zijn wel eens onzeker, maar wanneer dat niet overgaat of ze niet weerbaar worden kan het veel effect hebben op hun levens. Wij leren hen basisvaardigheden die ook later helpen.

En nu dus ook in de Ronde Venen?

Marja: Daar is ook veel vraag, maar was nog geen aanbod. We starten in januari met de eerste groep en krijgen al veel aanmeldingen binnen.

Interesse in deze groep? De nieuwe groepen starten op: