Dit is geen ingewikkeld juridisch samenwerkingsorgaan
René Verkuylen, bestuurder bij Kwadraad, vertelt in dit artikel voor de MOgroep over Tom in de buurt.
Een motor voor vernieuwing
‘De aanbesteding van de gemeente Alphen aan den Rijn is een motor geweest voor vernieuwing. We wisten van meet af aan dat we niet in ons eentje konden voldoen aan de eisen in de aanbesteding. Onze organisatie heeft bijvoorbeeld niet de expertise in huis om te werken met dementerende ouderen of met mensen die specialistische zorg nodig hebben.
We zijn daarom op zoek gegaan naar organisaties die deze expertise wel hebben én net als wij gemotiveerd waren om een andere aanpak te bedenken. Met vier organisaties sloten we in 2014 een partnerschap en bedachten het concept Tom in de buurt. Daarbij sloten later nog vier onderaannemers aan zodat echt iedereen aan kan kloppen bij Tom. Van sociaal werk tot ouderenzorg, van nah tot ggz, alles is vertegenwoordigd binnen Tom.
Begrip en vertrouwen
Van deze acht organisaties zijn wij de penvoerder voor de gemeente. We zijn geen ingewikkeld juridisch samenwerkingsorgaan gestart. Dat vonden we niet nodig, omdat we inhoudelijk op één lijn zitten. Als je elkaar goed begrijpt en vertrouwt, dan hoef je niet veel aanvullende afspraken te maken en garanties te stellen.
Dat geldt ook voor de medewerkers binnen Tom, deze professionals hoeven niet in drievoud aan te geven waarom ze kiezen voor een bepaalde oplossing. De gemeente vertrouwt op onze kwaliteiten, ze bemoeit zich niet met hoe we ons werk doen, maar houdt alleen in de gaten wat ons werk oplevert. We zitten niet in elkaars vaarwater.
Goed omgaan met decentralisaties
Wat ik sterk vind is dat de gemeente goed weet waar de decentralisaties over gaan. Dat is niet zo vanzelfsprekend als het lijkt. Soms wordt uit angst voor verantwoordelijkheid toch weer teruggegrepen op oude structuren en protocollen. Dan ben je nòg niet van de bureaucratie af.
We kunnen nog geen keiharde uitspraken doen over de resultaten. Maar we zien wel een toename in het aantal vrijwilligers bijvoorbeeld. Dat is al erg mooi. Ondersteuning hoeft niet altijd professionele formele zorg te zijn, vrijwilligers kunnen ook veel opvangen. Denk aan een avondje koken met mensen met een beperking. Of een boodschappendienst voor ouderen. Zo kun je ook een licht sociaal werk aanbod neerzetten, met minder geld, voor kwetsbare groepen. Dan wordt het minder vanzelfsprekend om een appèl te doen op dure zorg. Een mooi resultaat.’
Lees de verhalen van andere sociale gemeenten in "De gouden formule."