Echtscheidingsspreekuur Duin- en Bollenstreek

— Loes Schoeren

Kwadraad organiseert voor meerdere gemeenten het gratis echtscheidingsspreekuur. Het spreekuur is opgezet om mensen in een zo vroeg mogelijk stadium te informeren, zodat zij overwogen beslissingen kunnen nemen. “We proberen te voorkomen dat men spijt krijgt of juridische fouten maakt,” vertelt Loes Schoeren, mediator en CJG- pedagoog bij Kwadraad en werkzaam binnen het Centrum Jeugd en Gezin in de Duin- en Bollenstreek.

Scheiden is ontzettend complex. Er komen veel vragen bij kijken.

“Wanneer je besluit te gaan scheiden, komt er ontzettend veel op je af. Onnodig leed kan voorkomen worden door de juiste kennis. We proberen er voor te zorgen dat keuzes niet impulsief of uit boosheid genomen worden.”

Waarom zou ik naar het echtscheidingsspreekuur moeten komen?

“Het echtsscheidsspreekuur in de Duin- en Bollenstreek is anders dan de meeste andere spreekuren van Kwadraad. Scheiden is ontzettend complex. Er komen veel zaken bij kijken waar deskundigheid voor nodig is. Alle deskundigheid die het vraagt is niet te verenigen in één persoon. Daarom vind je bij ons spreekuur een maatschappelijk werker, ikzelf als mediator, een advocaat en een financieel adviseur.

Ieder van ons kan je helpen met specifieke vragen. De maatschappelijk werker helpt onder meer bij emotionele en praktische vragen. Ik en mijn collega-mediators helpen (ex)partners, waarbij de communicatie verstoord is, terug met elkaar in gesprek komen. Ook helpen we bij vragen over omgangsregelingen die zijn vastgelopen of ouderschapsplannen. Een advocaat geeft belangeloos juridisch advies. En de financieel adviseer is bij het spreekuur betrokken omdat financiële kwesties vaak ook een rol spelen bij scheidingen.

Regelmatig komen er hulpverleningstrajecten uit de gesprekken voort. Bijvoorbeeld gesprekken met een maatschappelijk werker of hulpverlening aan kinderen in de vorm van een KIES groep.”

Wanneer moet ik naar het spreekuur toekomen?

“Of je nu overweegt te scheiden, in het proces zit of al even gescheiden bent; het kan in iedere fase van een scheiding nuttig zijn om gebruik te maken van het spreekuur. Je kunt bij ons terecht voor informatie, advies en emotionele ondersteuning. Mannen en vrouwen ongeacht in welke fase ze zitten van een scheiding kunnen met hun vragen bij ons terecht. Wanneer je bij ons langskomt zullen we eerst goed luisteren. Op basis van de vraag bekijken we wie of wat het beste kan helpen."

Informatie over locatie en tijden van het Echtscheidingsspreekuur in Duin- en Bollenstreek.