“Een slechte partner kan nog steeds een goede ouder zijn.”
Interview met collega Eric Lups, maatschappelijk werker gespecialiseerd in scheidingsproblematiek.

Eric Lups werkt al sinds eind jaren '80 als maatschappelijk werker en begeleidt ouders in complexe scheidingen. Met de contactgroep Verstoten Ouders helpt hij ouders die hun kind niet meer mogen zien. "Je hebt vaak bekvechtende ouders voor je", zegt Eric.
Communicatie tussen ouders
Vaak meldt één ouder zich met een klacht over de ander. "Ik stuur vervolgens een brief naar beide ouders. Dat komt soms hard binnen bij de andere ouder. Zij bellen me dan verontwaardigd op: ‘Wat heeft mijn ex nou weer geflikt?’ Ik probeer ze dan altijd gerust te stellen: ‘Beide meningen zijn belangrijk.’ Dat ik oprecht begrip toon helpt vaak. Het doel is dat ze weer met elkaar gaan communiceren. Ze hoeven elkaar niet aardig te vinden, maar als ze bereid zijn te praten over de toekomst van hun kinderen, is dat een hele grote stap vooruit."
Bewustwording
Eric laat ouders ervaren hoe hun gedrag hun kinderen beïnvloedt. "Soms zet ik ze samen in een kamer en vervolgens loop ik weg om koffie voor ze te halen. Als ik dan terugkom, zeg ik: ‘Die enorme spanning die tussen jullie heerst, voelt jullie kind ook.’ Het is belangrijk dat ze dat beseffen. Als ze doorhebben dat hun kind eronder lijdt houden ze er in het vervolg veel meer rekening mee."
Ouderverstoting
Voor een kind is het “kiezen” van een ouder niet te doen. Toch voelt het voor een kind zo dat ze voor de moeder of de vader moeten gaan. De ouders kunnen hun zoon of dochter beïnvloeden door negatief over elkaar te praten. Een vader kan een hekel hebben aan de moeder, en dat kan andersom ook zo werken. Sommige ouders halen ouderschap en partnerschap door elkaar. “Maar een slechte partner kan nog steeds een goede ouder zijn”, aldus Eric.
‘Mijn kinderen zien en voelen mijn boosheid. Dat maakt mij niet aantrekkelijk als vader.’
De kracht van groepswerk
Eric begeleidt verstoten ouders en ziet hoe groepswerk hun helpt. "Veel vaders geven eerst hun ex de schuld, daarna de hulpverlening en ten slotte de rechter. In groepsverband corrigeren de mannen elkaar vaak. Hij herinnert zich een verstoten vader die ‘het licht zag’: "De man besefte toen: ‘Mijn kinderen zien en voelen mijn boosheid. Dat maakt mij niet aantrekkelijk als vader.’ Dat was een krachtig en belangrijk inzicht."
Contact houden
Eric gelooft in eerlijke confrontaties. "Ik zei laatst nog tegen een ouder: ‘Jij doet helemaal niet aardig en jouw kind voelt dat.’ Als ik zoiets gezegd heb ontstaat er ongemak, maar uiteindelijk waarderen mensen mijn eerlijkheid."
“Het is cruciaal dat vaders in contact blijven”, vertelt Eric. "Stuur een kaartje, iets dat een glimlach op het gezicht van je kind tovert. Doe dat eens in de twee weken. Elk kind heeft recht op beide ouders."
Wil je meer weten over de contactgroep voor verstoten vaders? Klik dan op de link: https://scheidingspunt.nl/2024/03/contactgroep-voor-verstoten-ouders/