Elkaar helpen met het rouwproces bij Lotgenotengroep Bakje Troost

“Soms maken mensen in je omgeving goedbedoelde opmerkingen als: ‘Het is al twee jaar geleden dat je man is overleden. Ga door met je leven.’ Dit soort adviezen slaan de plank compleet mis. Daarom is het vaak fijner om met lotgenoten te praten. Hen hoef je namelijk niet uit te leggen hoe je je voelt.” Aan het woord is Joke Spannenburg, gespreksleider bij de lotgenotengroep Bakje Troost. “We helpen elkaar met het rouwproces door te praten over situaties, emoties en ervaringen.”

Niet terugtrekken, maar praten met lotgenoten

In september 2014 werd ik door mijn maatschappelijk werker gevraagd om als vrijwilliger en ervaringsdeskundige de gespreksleider te worden van de lotgenotengroep voor verlies & rouw in Leiden. En dat doe ik nog steeds. Op iedere maandagochtend van de even week zitten we met de deelnemers en een maatschappelijk werker van Kwadraad bij elkaar op de Haagweg 47. We praten met elkaar onder het genot van een bakje troost: een kop koffie of thee.

De lotgenotengroep is geen cursus. Het is een praatgroep voor iedereen die een dierbare is verloren aan de dood. Momenteel bestaat onze groep uit zes mensen tussen de 19 en 59 jaar. Het maakt niet uit wie je verloren bent en hoe lang het geleden is. Wij begrijpen dat het verdriet erg pijnlijk is; of je nu drie weken of tien jaar geleden iemand verloren bent. Je kunt op ieder moment instappen. Van te voren maak ik kennis met nieuwe deelnemers, zodat ze in elk geval alvast één groepslid kennen.

“Het is goed voor het rouwproces om te praten.”

De meeste mensen in de groep hebben bijzondere verliezen geleden, bijvoorbeeld door een ongeluk of iemand die ‘gewoon’ plotseling sterft. Door abrupt overlijden is het verlies vaak moeilijker te verwerken. We praten onder het genot van een bakje troost over situaties en luisteren naar ieders ervaringen, bijvoorbeeld over hoe je je voelt als je het huis opruimt en iets tegenkomt van de persoon die is gestorven.

Praten als onderdeel van het rouwproces

De reflex van mensen die iemand verliezen is vaak dezelfde: je trekt jezelf terug in je huis met het gevaar dat je vast komt te zitten in je verdriet. Praten is heel belangrijk om dat te voorkomen en zeker het praten met lotgenoten is goed voor het rouwproces. Je hoeft de basis van je gevoel niet meer uit te leggen aan mensen die iets soortgelijks hebben meegemaakt. Tijdens de bijeenkomsten van Bakje Troost geven we elkaar tips en zorgen we ervoor dat je je realiseert dat je niet de enige bent. De maatschappelijk werker van Kwadraad kan objectieve ondersteuning geven. Het kan erg verhelderend zijn om los van emoties advies te krijgen van een hulpverlener.

Mensen uit de wijde omgeving nemen deel aan de groep. Je merkt dat er behoeft is aan dit soort initiatieven en ik ben dan ook erg blij dat we deze hulp in Leiden kunnen bieden.