“Energievreters en gevers”

— Remon van Galen
Remon van Galen: Buiten mijn (40-urige) dienstverband bij Kwadraad, ben ik in 2014, samen met een goede vriendin, een bewindvoerdersorganisatie begonnen. Met regelmaat krijg ik dan ook de vraag: “Hoe kan je dit volhouden.” Mijn antwoord is vrij simpel: blijf je passie en ‘energiegevers’ volgen.
Onze onderneming liep al snel als een trein en eind 2014 kon ik mijn dienstverband bij toenmalig Careyn, als ik dat al zou willen, opzeggen. Maar juist de combinatie van beiden zorgt voor de benodigde stroom van energie. Ik moet er simpelweg ook niet aan denken om de hele dag alleen maar bewindvoerder te zijn, gelijktijdig geeft juist de combinatie van ondernemerschap en hulpverlener zijn mij energie.

Energievreters en gevers

Voor het volhouden van een dergelijke combinatie is het van groot belang zowel de ‘vreters' als de ‘gevers’ in een goed evenwicht te houden. In al ons werk en in de dagelijkse situatie kom je beiden nu eenmaal tegen. Soms de een helaas net wat meer dan de ander.
Mijn tip: wees waakzaam voor duurzame vretertjes, pak deze zo snel mogelijk aan. Een voorbeeld van zo’n duurzaam vretertje… In 2013 ging het verpleeghuismaatschappelijk werk bij Careyn flink op de schop met als resultaat een forse urenreductie bij een bijna gelijk gebleven takenpakket.
Dit ‘vretertje’ ging rechtstreeks aan mijn hulpverlenershart knabbelen! Helaas was er onvoldoende invloed om het proces te draaien en moest ik in actie komen. Na een kort overleg met –bij velen nog bekend- Kelly van de Laar, was er binnen korte tijd een nieuwe functie binnen team Nissewaard.

Tips en trucs

Zorg in ieder geval dus voor de balans tussen de vreters en de gevers: merk je dat je passie wegstroomt en heb je onvoldoende invloed om het tij te keren? Spar met een collega en/of neem echt actief contact op met HRM. En ga actief op zoek naar de gevers. Gelukkig heeft een organisatie als Kwadraad een breed werkgebied en een scala aan functies en projecten. Voor de duidelijkheid: dit is natuurlijk geen pleidooi om vluchtgedrag te faciliteren, maar denk aan je eigen balans en niet alleen aan die van de cliënt.

Vretertjes zijn leuk wanneer ze aan je gewicht knabbelen, maar niet aan je passie.