Financiële zelfredzaamheid versterken met Gers met Geld
Na een typische herfstbui treffen we collega Jason de Vogel in Lebkov Rotterdam. De regenpakken gaan uit en vergezeld met een kopje thee begint Jason enthousiast te vertellen over Gers met Geld. Een relatief nieuw initiatief waarin Kwadraad en Buurtwerk die samen Rotterdammers coachen om hun financiële zelfredzaamheid te versterken.
Gers met Geld is in januari van dit jaar gestart op vier locaties. “En inmiddels is er al een vijfde locatie bij,’ vertelt Jason. “Wij zitten in de Rotterdamse buurthuis, die Huizen van de Wijk heten. Weinig Rotterdammers weten dat hier in een huiselijke sfeer allerlei activiteiten en laagdrempelige hulp worden geboden.” Het programma bestaat uit zeven bijeenkomsten waarin deelnemers alle tools en vaardigheden leren om de financiële zelfredzaamheid te vergroten. “Dat houdt in dat we werken aan gedragsverandering. We helpen mensen uit de schulden te komen en te blijven.” De deelnemers worden doorgestuurd vanuit partnerorganisaties zoals de Kredietbank. “Wanneer je ernstige financiële problemen hebt, doet dat ontzettend veel met je. Het zorgt voor chronische stress, waardoor verandering ontzettend moeilijk is. We werken daarom stress-sensitief; van doen op korte termijn, naar doordacht handelen op lange termijn.”
Meer weten over het ontstaan van Gers met Geld? Lees hier het interview met Boris Stil.
Voor de hele samenleving
Gers met Geld helpt ontzettend veel verschillende mensen. Jason legt uit dat het programma niet voor iedereen geschikt is. “Eerst moet er een redelijk stabiele situatie worden gecreëerd. Wanneer dat zo is gaan wij zes tot negen maanden met de mensen aan de slag. Financiële problemen zitten vaak diepgeworteld, waardoor je ze niet zomaar verandert.” Gers met Geld is er voor alle Rotterdammers. Van jong tot oud, hoogopgeleiden, mensen met een beperking, immigranten, statushouders, zzp’ers en studenten. “We helpen alleen geen mensen die intensieve GGZ-begeleiding (nodig) hebben, een zware beperkingen hebben (WMO, etc.) of waarvan het leven nog niet stabiel genoeg is (bijv. mensen die anti-kraak wonen of in detentie zitten). Zij moeten eerst andere problemen oplossen, voordat er aan de financiële situatie gewerkt kan worden.”
De trainingen van Gers met Geld
Met kleine groepen worden allerlei trainingen gegeven. “Zo werken we aan Nibud-competenties (zoals inzicht in uitgaven), leren we mensen hun geldzaken goed te regelen, helpen we bij haalbare bezuinigingen en sparen met spaardoelen.” Gers met Geld werkt met een zeer persoonlijke aanpak. “We hebben geen vooroordelen en doen geen aannames. Ieder mens en iedere situatie is anders, dus ook de verschillende wegen naar een schuldenvrije toekomst.” Naast de trainingen werken de deelnemers ook met trajectcoaches en ervaringsdeskundigen, hebben we een speciale workshop voor 18-plussers die met een schuld zitten en bieden we taal- en rekentrainingen. Het gehele programma wordt afgestemd op de wensen en behoeftes van de deelnemer.
De deelnemers
“De deelnemers halen ook veel steun uit elkaar. Vaak delen ze dezelfde ervaringen en houden ze ook na het programma contact met elkaar. Laatst bracht een van de deelnemers een taart mee. “Je moet begrijpen dat deze mensen ontzettend weinig te besteden hebben, en om dan toch zo’n geschenk mee te nemen is ontzettend bijzonder om te zien.” En dat de eerste groepen tevreden waren, is ook te zien aan het onderzoek dat na afloop van het programma uitgevoerd wordt. Deelnemers geven het programma een 8,5 en zijn ontzettend blij met de laagdrempelige aanpak. “Er wordt nooit met een vinger gewezen. Het gaat hier om mensen zoals jij en ik die door allerlei omstandigheden in een ontzettend nare situatie zitten, maar waar zij - met de juiste ondersteuning - wel weer uit kunnen komen.”