Garage2020 in Leiden

— Elke Louwers

Op 24 november was de kick-off van Garage2020 in Leiden. Om oplossingen te vinden voor problemen binnen de jeugdhulp en het sociaal domein werkt Garage2020 samen met de stad en omringende regio. Garage2020 Leiden is er op initiatief van Kwadraad, Inzowijs en Cardea. Elke Louwers was bij de kick-off aanwezig en vertelt er meer over.

Garage2020 is een initiatief dat verschillende soorten professionals aan elkaar verbind om moeilijk oplosbare problemen op het gebied van jeugdhulp op te lossen. Met kinderen, jongeren en hun ouders kijken we naar de vraagstukken waar zij tegenaan lopen. Vervolgens wordt met wetenschappers, onderzoekers en zorgprofessionals gezocht naar oplossingen. De collega die vanuit Kwadraad het meest verbonden is met het initiatief is Rudolf Oosterbaan. Wij zien hem altijd met een verbrede blik en enthousiaste verhalen terugkomen van de bijeenkomsten!

Er wordt wel eens gezegd dat de mooiste ideeën geboren worden op een zolderkamertje. Dat zien we ook binnen onze eigen organisatie, zoals Boris Stil en Wouter Bruijning die aan Mijn Kwadraad gewerkt hebben. Garage2020 is eigenlijk ook zo’n zolderkamer. De deur staat open en iedereen die iets kan bijdragen is welkom. Mensen uit allerlei vakgebieden werken samen en brengen ideeën snel naar de praktijk. Gaandeweg wordt het concept verder verbeterd. Dit is een nieuwe en interessante manier van werken!

“De mooiste ideeën worden geboren op een zolderkamertje.”

De Garage wil zorgen voor échte innovatie en is vooral gericht op preventie. Vanuit kinderen en jongeren kijken we wat er nodig is en hoe de oplossing het best aangeboden kan worden. Denk bijvoorbeeld aan thema’s als pesten in de klas of de overgang van 18- naar 18+.

Ook in Amsterdam, Rotterdam en Twente zijn Garages. Een voorbeeld van de innovatieve oplossingen die daar gevonden is, is de website www.benjijeenbaas.nl. De site is gemaakt door de Garage2020 Amsterdam. Zij hebben jongeren ingeschakeld die zelf aangaven welke informatie zij nodig hadden om soepel de overgang naar 18+ te maken.

We zijn ontzettend benieuwd wat er in Leiden bedacht en ontwikkeld gaat worden! Meer weten over Garage2020? Kijk dan op de website www.garage2020.nl.