Gemeente, wooncorporaties en Kwadraad bundelen krachten om burenruzies op te lossen

Harde muziek, gestamp op de trap of een boom die de tuin overschaduwt. Buren kunnen vreemden van elkaar worden, of erger nog, vijanden. Om die reden is al sinds 2016 Buurtbemiddeling actief in gemeente Krimpen aan den IJssel. Tot nu toe werd Buurtbemiddeling in de gemeente verzorgd door de gemeente en Kwadraad Maatschappelijk Werk. Vanaf 1 januari 2023 wordt deze samenwerking aangevuld door een samenwerking met wooncorporaties QuaWonen en Havensteder. Het contract hiervoor is op 10 juli met een feestelijk moment in het gemeentehuis ondertekend.

 

Gemeente, wooncorporaties en Kwadraad bundelen krachten om burenruzies op te lossen 1

Buurtbemiddelaars bemiddelen tussen buren, zodat er weer een gesprek is tussen beiden. In gemeente Krimpen aan den IJssel zijn er vorig jaar 20 buurtzaken behandeld. Vaak gingen deze zaken over overlast van dieren, intimidaties, geluidsoverlast of tuinproblemen.
Burgemeester Jan Luteijn: “De toevoeging van de wooncorporaties in deze samenwerking is waardevol. Ongeveer de helft van de buurtzaken van vorig jaar betrof al woningen van QuaWonen. Met deze nauwe samenwerking met de wooncorporaties kunnen we sneller inspringen bij opkomende ruzies. Dat komt de leefbaarheid in Krimpen aan den IJssel nog meer ten goede.”

Hoe werkt Buurtbemiddeling?

Inwoners die er niet meer uitkomen met de buren, kunnen zelf contact opnemen met Kwadraad Maatschappelijk Werk voor advies of een bemiddelingsaanvraag. Diegene komt dan in gesprek met Kees Verhoeven, coördinator Buurtbemiddeling van Krimpen aan den IJssel.

“Wij bekijken dan of je situatie in aanmerking komt voor de inzet van Buurtbemiddeling. Als dit zo is, komen er twee bemiddelaars bij je thuis langs om het verhaal te horen. Daarna gebeurt hetzelfde bij de buren. Willen jullie allebei een gezamenlijk gesprek? Dan begeleiden wij dit op neutraal terrein. De ervaring leert dat het meestal mogelijk is om al in één gesprek
tot goede afspraken te komen.”

Contact met Buurtbemiddeling

Contact opnemen met Kwadraad kan via www.kwadraad.nl/buurtbemiddeling, door een e-mail te sturen naar buurtbemiddeling@kwadraad.nl of door te bellen naar 088 900 4000.

Interview Petra Broere over Buurtbemiddeling Krimpen aan den IJssel

Lokale omroep Krimpen aan den IJssel besteedde zaterdag 8 juli ook aandacht aan dit nieuws. Coördinator Buurtbemiddeling Petra Broere van Kwadraad vertelt over wat Buurtbemiddeling kan betekenen voor inwoners.