Gers met Geld

— Boris Stil

Kwadraad is weer terug in Rotterdam. Dit keer met het initiatief “Gers met geld”, dat op 1 januari op vier plekken in de stad is gestart. Hoog tijd om er meer over te vertellen, daarom spraken we onze senior adviseur innovatie Boris Stil: “Ik ben een van de bedenkers en zorg ervoor dat alles wat we bedacht hebben nu ook in de praktijk handen en voeten krijgt. Dat is ontzettend leuk! Ik werk met gemotiveerde collega’s met ontzettend veel kennis.”

Hoe is Gers met geld ontstaan?

Rotterdam wil mensen op duurzame wijze financieel zelfredzaam maken. Samen met Buurtwerk creëerden wij een mogelijke oplossing en schreven ons in voor de aanbesteding. Het initiatief helpt niet zozeer mensen uit de schulden, maar we focussen ons vooral op gedragsverandering om schuldenproblematiek in de toekomst te voorkomen. De gemeente zag ons plan zitten en sinds 1 januari 2019 is er nu Gers met Geld. We zitten op vier plekken in de stad, twee in Noord en twee in Zuid. De locaties liggen midden in de buurt, zo zijn we dichtbij de mensen.

Voor wie is het?

Gers met Geld is er ten eerste voor alle inwoners met schulden die al een tijdje in een traject zitten. Schuldsanering duurt gemiddeld drie jaar. De eerste periode is heel stressvol: deurwaarders bonzen op de voordeur en er moeten allerlei regelingen getroffen worden. Wanneer de situatie stabiel is en schuldsanering door de Kredietbank opgezet is, komen wij in beeld om samen te werken aan een schuldenvrije toekomst.

Hoe komen mensen bij Gers met geld?

Wij zijn onderdeel van het aanbod van de Kredietbank. Deelname is vaak een voorwaarde om regelingen te treffen. De gemeente wil ons aanbod gefaseerd voor meer Rotterdammers beschikbaar maken. We krijgen nu ook aanmeldingen vanuit Werk & Inkomen en de Taskforce Tegenprestatie volgt binnenkort.

Dus iemand wordt doorverwezen, en hoe gaat het dan verder?

Wanneer iemand bij ons aangemeld wordt, hebben wij binnen één dag contact. Binnen een week is de intake, dus we starten lekker snel. Geen wachttijden of lange procedures. We doen dit, omdat we het belangrijk vinden dat we meteen een vertrouwensband opbouwen.

Mensen met schulden en armoede hebben vaak chronische stress

Bij de intakefase nemen we een gevalideerde screening af, zodat we snel inzicht hebben in alle belangrijke aspecten van de financiële zelfredzaamheid. Daarnaast leren we een deelnemer kennen en maken we een plan van aanpak dat bij die persoon past. Zo'n plan bestaat met name uit trainingen en het werken aan persoonlijke doelen. Het traject duurt ongeveer zes tot negen maanden.

Mensen met schulden en armoede hebben vaak chronische stress. Ze zijn bezig met overleven: 'Heb ik geld om morgen te eten', 'hoe hou ik een dak boven mijn hoofd?' Wanneer je zo leeft kun je niet werken aan de toekomst. Ze hebben veel tegenslagen gehad en hebben soms weinig vertrouwen in hun eigen kunnen. Om dit te veranderen bieden we begeleiding waarbij vertrouwen erg belangrijk is, zowel in het traject als in zichzelf. Trainingen zijn in een groep, zo zien mensen dat ze niet alleen zijn. Ervaringsdeskundigen laten zien dat verandering mogelijk is en aan het einde maken we er een feestje van wanneer iemand zijn doelen behaald heeft.

Hoe is de aanpak ontstaan?

Het is gebaseerd op inzichten en ervaringen uit zowel Kwadraad, als Buurtwerk. We weten welke competenties en vaardigheden belangrijk zijn, bijvoorbeeld taal en rekenen. 40% van mensen met schulden heeft daar moeite mee. Wij benaderen de persoonlijke verandering dus breder. Mensen behalen specifieke competenties, halen taal en rekenen op, versterken digitale vaardigheden en werken gezamenlijk aan motivatie en zelfvertrouwen.

Naast het traject voor volwassenen hebben we er ook een specifiek voor jongeren en een voor mensen met een licht verstandelijke beperking. Voor die laatste groep bieden we slow learning-trainingen, waarin we veel gebruik maken van herhaling en meer tijd nemen om competenties onder de knie te krijgen.

En hoe gaat het tot nu toe?

We hebben nu ongeveer 100 aanmeldingen, dus we zijn goed gestart. Ik hou jullie op de hoogte van de verdere ontwikkelingen!