Gratis bijeenkomsten over opgroeien en opvoeden in De Ronde Venen

Voor ouders in De Ronde Venen worden in november meerdere gratis bijeenkomsten georganiseerd over opvoeden en opgroeien. De bijeenkomsten worden voor diverse doelgroepen gegeven: voor ouders van zowel jonge als oudere kinderen.

Met deze (online) bijeenkomsten wordt ingehaakt op de trends van nu: drank- en drugsgebruik onder jongeren, (social) mediagebruik en positief opvoeden. Alle bijeenkomsten zijn kosteloos bij te wonen.

Ouderavond: 18 en dan?

Maandag 30 oktober 2023 en een online bijeenkomst op maandag 11 december 2023
19.30 - 21.00 uur

Je kind is bijna volwassen, wat een mijlpaal! Als je kind 18 jaar wordt, verandert er veel. Wat betekent dat precies en welke zaken moeten er geregeld worden? Jouw kind wordt verantwoordelijk voor een aantal zaken. Jouw kind krijgt van de gemeente De Ronde Venen daarom de flyer '18 en dan?!' met belangrijke weetjes en handige websites. Maar we kunnen ons voorstellen dat jij als ouder ook vragen hebt. Stel je vragen tijdens de gratis bijeenkomst op 30 oktober.

Er vindt ook een online bijeenkomst plaats op 11 december 2023.
Wil je je hiervoor aanmelden? Noteer dit dan in het opmerkingenveld bij je aanmelding.

 

Weerbaarheidstraining voor jongeren van 12 t/m 15 jaar

Start op donderdag 2 november 2023, vervolgdata:  9, 16 november, 7, 14 en 21 december 2023
15.30 - 17.00 uur

Voel je je soms onzeker en durf je niet te zeggen wat je vindt? Of vind je het moeilijk om kritiek te krijgen en wil je daar op een rustige manier op reageren in plaats van boos te worden?

In de weerbaarheidstraining voor jongeren van 12 tot en met 15 jaar, leer je je bewust te worden van je eigen kracht en kunnen. Zo leer je onder meer handig opkomen voor jezelf, nee zeggen, je grenzen aangeven en die van anderen accepteren. Daardoor sta je straks veel steviger in je schoenen. In deze training krijg je ook inzicht in hoe je houding invloed heeft hoe anderen op je reageren en hoe je daar mee om kunt gaan.

 

Webinar Positief opvoeden

Donderdag 2 november 2023
20.00 - 21.00 uur

Strijd tijdens het eten? Doet je kind er eindeloos over om naar bed te gaan? Heb je soms het idee dat je de hele tijd aan het corrigeren bent? Wil je leren positiever op te voeden? Dan is dit webinar iets voor jou!

In dit webinar leer je de basisprincipes van positief opvoeden. Hoe je vooral aandacht kan geven aan wat je kind goed doet. Waarom je kind zich af en toe toch moeilijk gedraagt en hoe je dit kan voorkomen of hoe je er goed mee om kan gaan.

De tips die je krijgt zijn gebaseerd op Positief Opvoeden, Triple P. Tijdens het webinar is er ruimte voor uw persoonlijke vragen en wordt er regelmatig om je mening gevraagd.

Het webinar wordt gegeven door Carine Kielstra, orthopedagoog. Carine Kielstra werkt als klinisch docent orthopedagogiek bij de VU, in haar eigen praktijk en als hoofdtrainer van Positief Opvoeden, Triple P.

Meld je aan voor het Webinar Positief opvoeden


 

Webinar Mediawijsheid voor kinderen in de basisschoolleeftijd

Maandag 20 november 2023
20.00 - 21.00 uur

Vandaag de dag speelt media een belangrijke rol in het leven van kinderen. Kinderen groeien in een digitale wereld op waarin smartphones, tablets, computers en tv ervoor zorgen dat kinderen overal tegelijkertijd willen zijn en ook de angst om iets te missen.

Daarom is het van belang dat kinderen van jongs af aan mediawijsheid ontwikkelen. Ouders en opvoeders spelen een belangrijke rol bij het ondersteunen van dit leerproces en kunnen zo helpen bij het creëren van een gezonde, veilige en leerzame digitale omgeving voor kinderen.

Meld je aan voor het Webinar Mediawijsheid


 

Ouderavond 'Onder invloed'
Help! Mag mijn kind 1 kratje bier op haar zestiende verjaardagsfeest?

Woensdag 22 november 2023
19.30 - 21.00 uur
Cultureel centrum de Boei in Vinkeveen

Niet roken, niet drinken tot je achttiende. Het is het beste voor de gezonde ontwikkeling van jongeren, maar werkt het ook zo? En hoe ga je in gesprek met je puberende kind over dit thema? Jongeren drinken minder én later als ouders duidelijke regels stellen. Hoe kun je je puber helpen bij het aangeven van diens grenzen als het gaat om een biertje of drugs? En hoe zet je pubers kritisch aan het denken over wat normaal is en wat niet? De interactieve ouderavond Onder Invloed houdt ouders op een luchtige wijze een spiegel voor. Het acteursteam van Theatergroep PlayBack gaat aan de hand van herkenbare en humoristische scènes aan de keukentafel met ouders in gesprek.

Over PlayBack 
PlayBack speelt jaarlijks 750 voorstellingen voor meer dan 45.000 jongeren, ouders en docenten. PlayBack maakt interactief en herkenbaar theater over onderwerpen die voor jongeren belangrijk zijn, zoals (online) shaming, alcoholgebruik, geld, vriendschap en groepsdruk. PlayBack maakt gebruik van ‘terugspeeltheater’: een methodiek waarbij scènes opnieuw gespeeld worden en ouders elkaar tips geven voor een goed gesprek met hun kind.

Bekijk de trailer van de PlayBack ouderavonden.
Meer informatie op de website van PlayBack.

Meld je aan voor de ouderavond 'Onder invloed'