Het werk van een Sociaal Raadsvrouw
Zeliha is Sociaal Raadsvrouw bij Kwadraad. Zij wijst mensen de weg in wetten, regelingen en formulieren. We gingen in gesprek met Zeliha over haar werk en waarom ze Sociaal Raadsvrouw is geworden.
Wie ben je?
Ik ben Zeliha en ben sinds 2012 Sociaal Raadsvrouw bij Kwadraad. Ik kom uit Delft en werk in Voorschoten, Wassenaar en Zoetermeer.
Hoe ziet het werk van een Sociaal Raadsvrouw eruit?
Ik noem mijzelf vaak een juridische huisarts. Een huisarts moet overal kennis van hebben, net als de Sociaal Raadslieden. Je moet ontzettend veel weten van zowel het juridisch als financieel veld. Ik krijg veel diverse vragen: van vragen over deurwaardes tot bezwaarschriften. De vragen zijn ook per gemeente verschillend. Ik zie bijvoorbeeld andere problematiek in Wassenaar, omdat schaamte daar toch een grotere rol speelt.
“Mijn doel is altijd geweest om mensen te helpen”
Hoe komt iemand met jou of een collega in contact?
Vaak komen mensen via de maatschappelijk werker bij ons terecht of ze weten ons zelf te vinden. Door goede mond-op-mond reclame weten veel bewoners van ons bestaan. Ik persoonlijk zit op verschillende plekken. In Voorschoten werk ik in het gemeentehuis, in Wassenaar in het Centrum Jeugd en Gezin en in Zoetermeer in een van de wijken. Als mensen specifiek mij willen bereiken, weten mijn collega’s ook waar ik ben.
Waarom ben je dit werk gaan doen?
Mijn familie komt uit Turkije. Mijn opa kwam hier in de oude Calvé fabriek in Delft werken en in ’79 kwam ook mijn vader naar Nederland. Mijn vader sprak in mijn jeugd erg positief over de Sociaal Raadslieden in Delft. Hij had een Sociaal Raadsvrouw die Turks sprak en dat hielp gigantisch, omdat mijn vader haar in zijn eigen taal dingen kon uitleggen. Miscommunicatie was er daardoor niet.
Ik wilde eerst arts worden, maar dat bleek toch wel een erg lange weg. Mijn doel is altijd geweest om mensen te helpen, al is het maar met iets kleins. Ik wil mijn steentje bijdragen aan de maatschappij, dus besloot eerst een MBO-opleiding te doen en door te stromen naar het HBO om Sociaal Raadsvrouw te worden.
Een tijdje geleden heb ik de Sociaal Raadsvrouw die mijn vader hielp ook ontmoet! De Sociaal Raadslieden komen eens per zes weken bij elkaar. Ik zag haar bij dit overleg en vroeg of zij de Raadsvrouw was die mijn vader zo goed had geholpen. Ik vertelde haar dat zij een grote inspiratiebron voor mijn loopbaan was. Ze vroeg wie mijn vader was en ze kon hem zich nog herinneren.
Met wat voor vragen help je mensen?
Ik ondersteun voornamelijk bij belastingen, zowel inkomstenbelasting, aanslagen als schuldproblematiek. En ik help allerlei soorten mensen. Of het nu gaat om iemand die gaat scheiden, een ontslagvergoeding krijgt, een beroep wil doen op bijstand. En als Sociaal Raadsman of -vrouw moet je dus ook de kennis in huis hebben om iemand direct antwoord te kunnen geven.
Zijn er bepaalde mensen of situaties die je bijgebleven zijn?
Nou, vorig jaar had ik bijvoorbeeld een cliënte die ik niet direct kon helpen. Het heeft me veel tijd en energie gekost om alles uit te zoeken en haar goed te ondersteunen. Het was een intensief traject, maar het leerde me dat het goed kan zijn om eerst te kijken waar het schip strand, zonder dat jij stuurt. Toen de burger zag dat wij niets meer konden doen, nam zij zelf initiatief en bleek dat er dingen mogelijk waren die ik niet mogelijk achtte.
Een andere situatie is die van een koppel uit Voorschoten dat onlangs bij me langskwam. Veel mensen willen een gesprek met me en ik heb niet altijd tijd voor iedereen, maar zij wilden een maand op me wachten. Dit hoogopgeleide stel had alles gedaan om uit de schulden te komen, maar geen instantie hield ze verder. Uiteindelijk kon ik ze wél verder helpen en gingen ze met een goed gevoel weg. Ik ben altijd ontzettend blij als ik mensen gerust kan stellen en de chaos kan ophelderen.
Waarom kon jij deze mensen wel verder helpen en een andere instantie niet?
Partijen hebben vaak allemaal een stukje van de puzzel. Een advocaat die gespecialiseerd is op echtscheidingen, heeft veel diepgaande kennis op dat gebied. Een schuldhulpmaatje is gespecialiseerd in bepaalde schulden. De formulierenbrigade helpt met belastingen. Een Sociaal Raadsman of -vrouw weet veel van allemaal verschillende onderdelen. En voor expertise verwijzen we weer gericht door. Het is voor mensen niet makkelijk om naar ons toe te komen en hun lief en leed op tafel te gooien. De situaties van mensen zijn vaak niet leuk, maar we proberen er altijd het beste van te maken. Ik denk dat dat een stukje vertrouwen geeft, waardoor ze terug komen.