Houd me vast: investeren in je relatie

Onzekerheid over werk en inkomen, de kinderen vaker thuis, thuiswerken… de druk loopt in coronatijd bij veel gezinnen op. Door stress en spanningen komen relaties onder druk te staan. Maatschappelijk werk is gericht op het beperken van relatieproblematiek en het voorkomen van problematische (v)echtscheidingen.

Hiermee worden negatieve maatschappelijke effecten voorkomen:

  • Alleenstaande moeders lopen 5 keer meer risico op (relatieve) armoede dan samenwonende stellen.
  • Een scheiding heeft op kinderen meerdere negatieve effecten. Bijvoorbeeld: kinderen met gescheiden ouders heeft 6% tot 13% minder kans op afronding van hun school.

De Houd me Vast-cursus is een mooi voorbeeld van zo’n interventie. Collega Cynthia Muller vertelt.

“Een cadeautje! Zo omschrijven koppels soms de cursus Houd me vast. Het is echt een succesvolle manier om je relatie te verbeteren, te verstevigen en te verdiepen.

Het is een misverstand om te denken dat zo’n cursus alleen interessant is als het niet goed gaat. Het kan juist ook helpen om problemen of herhaling van problemen te voorkomen. En laten we eerlijk zijn: binnen elke relatie loopt het weleens wat minder lekker. Hoe fijn is het als je dan handvatten hebt om daar samen weer beter uit te komen?

Houd me vast: investeren in je relatie 1Tijdens de cursus, die gebaseerd is op de Emotionally Focused Therapy (EFT), gaan we met concrete opdrachten aan de slag. Belangrijk: het is geen groepstherapie! Koppels gaan dus altijd in een aparte ruimte met elkaar in gesprek en hoeven alleen hun ervaringen met de groep te delen als ze dat zelf willen. Het doel van de cursus is om meer begrip voor elkaar te krijgen. We leren deelnemers niet om nooit meer ruzie te maken, maar wel om te ontdekken waar zo’n ruzie nu echt over gaat.

Sommige stellen hebben het vooral tijdens de coronatijd zwaar te verduren gehad. Dan is het belangrijk om de verbinding met elkaar weer terug te vinden. Daarbij kan de cursus enorm helpen.

Er doen koppels aan mee die twee jaar bij elkaar zijn, echtparen die al veertig jaar getrouwd zijn en alles wat daar tussen zit. Het is nooit te vroeg en nooit te laat. En nee, we redden zeker niet elke relatie. Maar als een stel uiteindelijk toch uit elkaar gaat, gebeurt dat veelal wel zonder veel ruzie. En dat is ook winst.”

Volg een Houd me Vast-cursus

Kijk in de kalender of er een Houd me vast-cursus in jouw gemeente is die je kunt volgen.