Inwoner aan het woord: “Dat ik eigenlijk iedere maand tekort kwam, was echt een eyeopener.”

Geldzaken op orde brengen, overzicht krijgen in wat er maandelijks in en uitgaat: het is een belangrijke voorwaarde om de basis goed op orde te krijgen en rust te creëren. Een budgettraining is daar een bewezen methodiek in. De training kan op maat ingevuld worden. Denk aan budgettrainingen voor statushouders of een training voor mensen die net een schuldhulpverleningstraject hebben afgerond.

Inwoner Rita deelt graag hoe zij dit ervaren heeft.

“Een paar jaar geleden raakte ik in een scheiding. Vorig jaar verloor ik ook nog mijn baan in de klantenservice, waardoor ik in de WW kwam,” vertelt Rita. “Mijn man deed voorheen alle financiën, dus ik moest daar nog veel over leren. Dat was best een zoektocht. Het voelde alsof mijn vragen in de rondte bleven gaan.”

Écht meedenken

“Ik kwam bij een hulpverlener van Kwadraad, Karel was zijn naam, terecht met de vraag of zij konden bemiddelen voor een andere woning. Hij kon geen andere woning voor mij regelen, maar ik werd wel met andere zaken geholpen. Bijvoorbeeld met het aanvragen van mijn huursubsidie. Hij, en ook andere hulpverleners, dachten écht met mij mee: waar heb ik nog meer recht op? We hebben het toen ook nog even over mijn scheiding gehad.”

Luisteren

“Karel gaf aan dat een budgettraining wel iets voor mij zou zijn. De bijeenkomsten waren inderdaad heel prettig. De trainers vroegen goed door en waren fijn in de omgang. Ze vroegen naar financiën maar ze luisterden ook echt naar mijn situatie. Ze zeiden dan ‘Misschien kunnen we je nóg ergens mee helpen.”

Eyeopener

“We creëerden in de training een maandoverzicht. Dat was heel fijn, omdat ik niet echt een overzicht had. Alle kosten gaan automatisch van mijn rekening af namelijk. Ik had in die training echt een eyeopener. Ik kwam erachter dat ik eigenlijk geld tekort kwam aan het einde van de maand. Maar dat had ik niet door omdat steeds net op tijd mijn nieuwe maand WW werd gestort.”

Besparen

“De trainers dachten op basis van het maandoverzicht nog verder met mij mee: waar zou ik op kunnen besparen? Is een verzekering misschien te hoog? Ik heb inmiddels gekeken of mijn verzekering goedkoper kon.

Binnenkort controleer ik ook of ik zorgtoeslag kan aanvragen. Hoewel ik wel bang ben dat als ik teveel heb ontvangen, ik dat
dan moet terugbetalen. Zo kreeg ik laatst ook ineens een rekening van 300 euro omdat mijn maandbedrag bij de energieleverancier te laag stond.

De trainer vertelde gelukkig ook over het energieplafond dat eraan komt. Dat geeft misschien ook weer lucht.”