Jubileum wijkcentrum de Buurtstee

— Emilie van den Berg

Met meer dan 30 activiteiten per week is de Buurtstee dé plek waar jong en oud kan ontspannen, leren en ontmoeten. Het wijkcentrum is gevestigd aan de Gildenburg 1, naast het winkelcentrum in Bloemendaal, en valt onder het beheer van Kwadraad maatschappelijk werk. Het centrum bestaat dit jaar 25 jaar en dat wordt natuurlijk gevierd. “We nodigen iedereen uit om langs te komen en te ontdekken wat de Buurtstee te bieden heeft,” vertelt Emilie van den Berg (sociaal beheerder Kwadraad).

Een plek voor jong en oud

Sinds vorig jaar organiseren de beheerders van Kwadraad overleggen waar afgevaardigden van verschillende gebruikersgroepen van de Buurtstee komen. In de Buurtstee zijn o.a. de servicegroep van Gemiva-SVG groep, Quadrant, wijkteam Plaswijck en ANBO werkzaam. “Tijdens onze overleggen bespreken we elkaars ideeën en delen we ervaringen, zodat we de krachten en talenten van alle groepen bundelen. Tijdens één van deze vergaderingen kwamen we op het idee een open dag te organiseren tijden het jubileumjaar. Zo konden we iedereen in de wijk laten zien hoe divers en leuk de Buurtstee is. Veel partijen waren bij de organisatie betrokken, waaronder vrijwilligers, de peuterspeelzaal, speel-o-theek van Quadrant en de Service Groep van Gemiva (het vaste gezicht van de Buurtstee).”

"De open dag was een succes."

Er waren veel bezoekers en er was veel te beleven. In de zalen hingen kunstwerken, je kon je naam in het Arabisch laten schrijven en genieten van een kop koffie met heerlijke taart. De djembé leraar speelde muziek en zorgde voor een feestelijke sfeer.

Alle activiteiten zijn beschreven in het Buurtstee Boekje. Het boekje is uitgedeeld tijdens de open dag en kan altijd bekeken worden in het wijkcentrum. Het Buurtstee Boekje kon gerealiseerd worden dankzij de GoudaPot (een subsidie voor inwoners) en een aantal betrokken ondernemers uit het winkelcentrum in Bloemendaal.

“Als sociaal beheerder organiseer je niet, maar je ondersteunt, informeert en jaagt aan. We brengen mensen samen waardoor dit soort mooie initiatieven tot stand kunnen komen. Mensen die elkaar normaal niet spreken, komen met elkaar in aanraking en leren elkaar kennen. Door de krachten te bundelen kunnen de activiteiten en initiatieven in de Buurtstee hopelijk ook de volgende 25 jaar voortgezet worden.”

Jubileum wijkcentrum de Buurtstee 1