Liefde in tijden van corona

In coronatijden is het lang niet altijd ‘thuis best’. Al ruim een maand zitten stellen op elkaars lip of moeten mensen hun geliefde missen. Dat kan veel spanning opleveren. Daarom heeft Kwadraad de Relatie(telefoon)lijn in het leven geroepen. Een luisterend oor en deskundig advies voor jou, als je het even niet ziet zitten met de liefde in tijden van corona.

De Relatielijn biedt een luisterend oor

Sinds de coronamaatregelen zijn ingegaan, is het dagelijks ritme flink overhoopgegooid. Volgens Rike de Groot, maatschappelijk werker en relatiecoach bij Kwadraad, is het juist nu van belang om mensen met relatieproblemen of -zorgen te helpen. “Opeens zit je bovenop elkaar. Thuis werken, weinig sociale contacten, rondrennende kinderen, geen tijd voor jezelf en stress over financiën; het zijn allemaal ingrediënten voor spanning in je relatie.”

Voor jong en oud

Iedereen, jong en oud, kan sinds begin april bellen met de deskundigen van de Relatielijn. Bijvoorbeeld de man op leeftijd die zijn vriendin niet kan zien, omdat ze aan de andere kant van het land woont. Maar ook de tiener die onzeker is over haar verkering of het stel dat al in scheiding ligt. “Het lucht op om te praten,” vertelt Rike. Praten haalt volgens haar vaak de angel uit een gespannen sfeer. “Stellen zullen nu vaker boos zijn of irritaties hebben. Mijn advies is om dit uit te spreken naar elkaar. Zeg tegen de ander dat je bang bent om uit je slof te schieten. Als partner is het dan belangrijk om te luisteren en begrip te tonen voor die gevoelens.”

De deskundigen die de Relatielijn beantwoorden, hebben veel ervaring en zijn geschoold als relatiecoaches. Ze bieden steun, troost en geven tips om de situatie beter te maken. Soms verwijzen de deskundigen je door. “Ingewikkelde zaken, daar is andere hulpverlening voor nodig. Wij zorgen er natuurlijk voor dat die hulpverlening geregeld wordt binnen Kwadraad en dat er een warme overdracht plaatsvindt. Denk maar aan een situatie waarbij mensen in een vechtscheiding zijn beland,” legt Rike uit.

Mooie situaties

Door de coronasituatie ontstaan er gelukkig ook heel mooie situaties. “Zo heeft iemand in deze coronaperiode zijn ex in huis genomen. Hij mocht op de zolder slapen, totdat hij een nieuw huis had gevonden. Ik heb deze mensen samen met een collega geholpen in de manier waarop ze met elkaar kunnen communiceren. Daar plukken ze nu de vruchten van!”

Het spreekuur is op maandag, dinsdag en donderdag van 13.00-17.00 uur.