Het werk van: een maatschappelijk werker in het wijkteam

— Frits Biesjot

De medewerkers van Kwadraad staan midden in de samenleving en bieden ondersteuning aan mensen die zelf geen oplossing kunnen vinden voor hun probleem. Bij Kwadraad werken veel verschillende soorten professionals. Van schoolmaatschappelijk werkers tot wijkcoaches en preventiemedewerkers tot sociaal raadslieden. We spraken collega Frits Biesjot over het werk van een maatschappelijk werker in het Sociaal Wijkteam (SWT) Leiden.

Wat houdt jouw functie als maatschappelijk werker (in het SWT) in?

Ik ben onderdeel van een wijkteam, waarin meerdere disciplines samen komen, zoals WMO, Welzijn, MEE, ouderenzorg en de gemeente. Als maatschappelijk werker houd ik mij bezig met zaken rondom algemeen maatschappelijk werk, aan alles op het gebied van relaties, huislijk geweld, dreigende uithuiszetting en schuldproblematiek. Ik geef een aantal groepstrainingen, zoals de assertiviteitstraining en heb ‘vaste wijktaken’ als de wijktelefoon, mails bijhouden en spreekuur draaien. We houden als maatschappelijk werkers contact onder elkaar en ik ben ook aandachtsfunctionaris van de meldcode; daarnaast draai ik mee  in een pilot van de GGZ en de SWT’s. Kortom, mijn functie is ontzettend breed en iedere situatie is weer anders.

Hoe lang doe je dit werk al?

Ik zit sinds 1 januari 2015 in het wijkteam.

Waar ben jij dagelijks mee bezig?

Zoals ik al vertelde ben ik met ontzettend veel verschillende dingen bezig. Naast alle algemene taken zit ik ook nog in de poule van “Wet Tijdelijk Huisverbod”. Als er zo’n verbod binnenkomt moet ik al mijn taken laten vallen en erop af gaan om de situatie te evalueren en hulpverlening in gang te zetten.

Hoe is werken in een Sociaal Wijkteam anders?

Het vraagt veel flexibiliteit. Toen we nog met zijn allen, daarmee bedoel ik de maatschappelijk werkers, in een ander gezamenlijk pand zaten, spraken we allemaal dezelfde taal. Je begreep elkaar snel, had aan een à twee woorden genoeg.

Maar het voordeel van het werk in een wijkteam is dat het completer is: er wordt vanuit meerdere invalshoeken naar zaken gekeken en wanneer je daar voor open staat, is dat alleen maar een verrijking.

Is er een specifieke case of situatie die je altijd bij zal blijven?

Toen ik nog niets zo lang in het wijkteam werkte, was er een heel bijzondere man met wie ik een goede warme band had, maar die opeens compleet omdraaide. Hij probeerde mij op allerlei manier te raken en te beledigen. Ik kreeg telefoontjes met bedreigingen en hij ging een keer flink te keer toen hij een paar meter buiten ons kantoor stond. Dat is nu gelukkig weer over. Je hebt natuurlijk wel eens lastige situaties in je werk als maatschappelijk werker, maar was wel een hele rare die ik niet snel zal vergeten.

Welke eigenschappen zijn belangrijk voor jouw baan?

Incasseringsvermogen, nuchterheid, kunnen relativeren, humor, flexibiliteit, gedrevenheid, passie, betrokkenheid in de wijk, durven dromen en algemene basiskennis over alles wat met financiën te maken heeft, is erg handig.