Meer transparantie en openheid met Mijn Kwadraad
Bij Kwadraad werken alle maatschappelijk werkers met het online dossier Mijn Kwadraad. Een tool voor online verslaglegging die de cliënt inzicht geeft in zijn dossiers en online contact mogelijk maakt. “De introductie van het online dossier ‘Mijn Kwadraad’ vond ik best spannend. Ik zat met vragen als: hoe werkt het en wat heeft deze tool voor effect op ons werk?” vertelt Evelien Kik. “Maar de overgang viel me ontzettend mee. Nu is iedereen eraan gewend en ik hoor veel positieve reacties.”

Tegenwoordig werkt Evelien in het Veilig Verder Team in Zoetermeer, maar voorheen werkte ze als maatschappelijk werker. In die tijd werkte ze veel met het online dossier. “Cliënten kunnen lezen wat de maatschappelijk werker over hen schrijft, daarom moeten we dezelfde ‘taal’ spreken als de cliënt en goed nadenken over wat we opschrijven.”
Samen problemen oplossen met ons online dossier
“Hulpverlening voor welzijn is anders dan in de zorg,” legt Evelien uit. “Wanneer je bijvoorbeeld naar de huisarts gaat, heb je een vraag en zoekt de arts een oplossing voor je. Bij hulpverlening werkt het anders. Daar ga je samen op zoek naar een oplossing.
De maatschappelijk werker ondersteunt en activeert de cliënt. Maar alleen de cliënt kan zijn situatie veranderen. Het is zijn eigen proces en doel.”
“Transparante verslaglegging is daarbij erg belangrijk. Veel van mijn cliënten hebben het gevoel dat ze slachtoffer zijn van wat het leven hen aandoet. En soms is dat ook zo, maar dat betekent niet dat de situatie onveranderbaar is. Dankzij onze open manier van werken motiveren we ook deze mensen en maken we ze eigenaar van hun situatie. Samen gaan we op zoek naar een oplossing.”
Hoe bevalt Mijn Kwadraad?
Vroeger kon je ook het dossier van de maatschappelijk werker inzien, maar dat deed bijna niemand. Sinds 2015 werken daarom al onze maatschappelijk werkers met Mijn Kwadraad. “Het was voor cliënten wel even wennen. Door Mijn Kwadraad werd er opeens meer van hen gevraagd. Ik vroeg mijn cliënten zelf de verslagen te maken. Dat gaf mij veel informatie over wat de cliënt belangrijk vond.” vertelt Evelien.
“Door ze te betrekken bij de verslaglegging wordt het voor cliënten duidelijker hoe ze aan oplossingen werken en worden ze geactiveerd om zelf aan de slag te gaan. Het heeft geen zin als ik mensen opleg wat ze moeten doen. Door ze zelf hun doelen te laten bepalen, heeft het traject meer kans van slagen en leren cliënten hoe ze soortgelijke problemen in de toekomst kunnen aanpakken.”
Meer weten over Mijn Kwadraad? Lees hier het interview met de ontwikkelaars.