Nieuwe samenwerking in Zoetermeer

Op 1 mei is een nieuw samenwerkingsverband voor zorg en welzijn in Zoetermeer gestart; inZet. Deze nieuwe organisatie bestaat uit negen zorg- en welzijnsaanbieders in Zoetermeer die samen verantwoordelijk zijn voor het leveren van hulp- en ondersteuning in een wijk. Hiermee worden inwoners vanaf 18 jaar die hulp of ondersteuning nodig hebben – via één duidelijke ingang – beter en sneller geholpen.

Zoetermeer 1Wethouder Ingeborg ter Laak van Zorg en Welzijn: “Op elk moment in je leven kun je iets meemaken waarbij je vragen hebt, waar je zelf niet uitkomt of waarbij je even behoefte hebt aan een luisterend oor of juist hele praktische ondersteuning. Dan is het fijn dat er een plek is waar professionals je goed en snel verder kunnen helpen. En die plek is er nu, in het hart van elke Zoetermeerse wijk, oftewel: inZet.”

inZet is de plek

inZet verbindt professionals, ervaringsdeskundigen, vrijwilligers, mantelzorgers en inwoners in de wijk met elkaar. Inwoners die een vraag hebben, hulp of ondersteuning nodig hebben, willen meewerken, meedoen of gewoon even onder de mensen willen zijn: inZet is de plek. Praten, luisteren, elkaar helpen en samen oplossingen zoeken, daar draait het om.

De juiste ondersteuning altijd dichtbij

De negen organisaties waren allemaal al actief in Zoetermeer en zijn daardoor goed op de hoogte van de Zoetermeerse samenleving. Nieuw is dat inZet nu één centrale organisatie vormt voor inwoners met een hulpvraag. “In Zoetermeer waren er voorheen meer dan 100 organisaties betrokken bij het helpen van inwoners met een hulp- of ondersteuningsvraag”, zegt wethouder Ter Laak, “Door de vele organisaties was het voor inwoners vaak onduidelijk bij wie ze moesten zijn voor welk soort ondersteuning. Met inZet is de juiste ondersteuning nu altijd dichtbij.”  De ondersteuners zijn te vinden op zes inlooplocaties in het hart van de wijken en via één website en één telefoonnummer. Alle ondersteuners en veel vrijwilligers werken nauw samen binnen inZet. Iedere inwoner met één of meer hulpvragen krijgt de ondersteuning die het beste past bij zijn/haar situatie en behoefte. Voor bepaalde specifieke specialismes werkt inZet samen met een aantal vaste partners in Zoetermeer.

Over inZet

inZet is een samenwerkingsverband van Fonteynenburg, impegno, Kwadraad Maatschappelijk Werk, LIMOR, MEE Zuid-Holland-Noord, Palet Welzijn, Stichting Piëzo, Vierstroom Zorg Thuis en WMO Maatwerk.

Bestaande klanten

Inwoners van Zoetermeer die zorg en ondersteuning ontvingen via de gemeente of een specifieke zorg- of welzijnsorganisatie zijn per brief op de hoogte gesteld.
Meer informatie over inZet is te lezen op de inZet-website.