Nieuwe training ‘Grip op je leven’ in Alphen aan den Rijn

Binnen de preventiebundel Opvoeden en Opgroeien in Alphen aan den Rijn is de training ‘Grip op je leven’ gestart voor jongeren tussen 12 en 18 jaar. Deze training is specifiek voor jongeren die moeite kunnen hebben met alles wat er komt kijken bij opgroeien en zelfstandiger worden. Dit is ontzettend leuk, maar kan ook best ingewikkeld zijn. Ineens moeten of mogen ze zelf keuzes maken. Dat kan goed uitpakken, maar soms ook niet.

Sommige jongeren zitten in deze fase weleens met zichzelf in de knoop. Dat is logisch. Hij of zij is dan sneller boos en/of denkt negatief. De training ‘Grip op je leven’ helpt de negatieve spiraal te doorbreken. Trainer Sandra den Daas van Kwadraad vertelt over de training.

“De thema's uit het spinnenweb van de benadering voor positieve gezondheid passeren de revue tijdens de training. Binnen positieve gezondheid staat een betekenisvol leven van jongeren centraal en niet het probleem waar ze mee kampen. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de jongere. Er sluiten tijdens de training regelmatig gastsprekers aan die expertise hebben op een specifiek thema. Zoals de sportcoach van Alphen Vitaal om te vertellen over gezonde voeding en bewegen, een cultuurcoach van Parkvilla over energiegevers, een jongerenwerker van Participe die zich richt op zelfvertrouwen en weerbaarheid en de preventiemedewerker van de Brijder over (gevoeligheid voor) verslaving.

Nieuwe training ‘Grip op je leven’ in Alphen aan den Rijn 1

De dimensies vanuit het spinnenweb staan sowieso op de agenda, maar daarbinnen kijken we vooral naar de behoeften van de groep en waar de jongeren uit die groep vooral tegenaan lopen. Zo merkten we dat het onderwerp ‘zelfbeschadiging’ heel erg speelde in deze groep. We hebben vervolgens een preventiemedewerker van de GGZ uitgenodigd om bij de groep aan te sluiten en het gesprek over dit onderwerp te voeren d.m.v. uitleg en tips. "

De training Grip op je leven wordt meerdere keren per jaar gegeven in Alphen aan den Rijn. Houd de cursusagenda op de website van het Centrum voor Jeugd en Gezin https://www.cjgalphenaandenrijn.nl/  in de gaten om te bekijken wanneer de volgende training weer begint.